EKOHUSHÅLL – I TEORI OCH PRAKTIK

Hem E Kurser E Ekohushåll – i teori och praktik

För dig som vill leva ett hållbart liv fullt ut!

Deltidsutbildningen Ekohushåll – i teori och praktik ges på distans med åtta helgträffar under mars-december. Kursen vägleder dig genom ekohushållningens många olika kunskaper. Vi lär oss att gå från konsument till producent och skapar nya beteendemönster för en mer hållbar och meningsfull tillvaro.

Vi kallar oss för Skarpagon! Ta gärna en titt på vårt Instagramkonto eller på Facebook för att få en bra inblick i vad det är vi gör på kursen.

 

Utbildningen vänder sig till dig som vill:

  • skapa nya kulturella värden och leva den förändring du vill se i världen.
  • ta ett större socialt ansvar glokalt genom att praktisera en bärkraftig tillvaro genom främst handkraft.
  • förvalta de kunskaper vi en gång har ärvt inom ekohushåll* i kombination med nya rön. Detta för att på ett utvecklande sätt åter kunna ingå i naturens kretslopp.

* Vi menar att det inte går att vara ett ensamt hushåll för att leva hållbart, vi behöver göra det tillsammans med andra. Därför väljer vi att kalla det för ekohushållning istället för självhushållning.

 

Utbildningens syfte

Utbildningen syftar till att ge en inblick i ekohushållningens många olika ämnesområden. Detta för att kunna bidra till utveckling genom den breda överblick vi tillskansar oss genom kursens gång.

Den syftar till ett minskat fotavtryck genom ökat handavtryck, dvs. att gå från konsument till producent. Mer handling, mindre snack!

Utbildningen syftar även till att ge deltagarna tid till att kunna arbeta in nya beteendemönster i sin vardag och att skapa en mer hållbar och meningsfull tillvaro.

Samtidigt är det även en förberedande utbildning för de som längtar efter att få bo på landsbygden och praktisera ett fullskaligt ekohushåll.

 

Förkunskaper

Det är en fördel om du har odlat en del innan, men ett stort intresse att vilja nå en hållbar livsstil räcker långt. Grundläggande behörighet från studier krävs ej. Du ska dock ha hög förståelse för svenska och engelska samt ha god datorvana.

 

Vad innehåller utbildningen?

Ekohushållning sträcker sig över många olika ämnesområden, därför är utbildningens inriktning bred. Vi studerar allt ifrån regenerativ småskalig odling (vårt huvudfokus på kursen) till kunskap om vilda växter och hantverk. Vi praktiserar odling med kunskaper hämtade från bland annat permakultur och korean natural farming (KNF). Stor vikt läggs vid jordkunskap. Vi odlar framförallt ätbara perenner och vedartade växter.

Vi jobbar samtidigt med att ställa om från där vi är idag. För att kunna göra det och för att ha energi att ekohushålla måste vi först se till att vi själva mår bra. Det gör vi genom uppmuntran till näringsrik, regenerativ och socialt riktig kost, samt genom träning och andning. Vi tittar även på beteendeförändrande mönster i vår vardag för att kunna dra ner på resursanvändandet och ta ett större socialt ansvar glokalt.

 

Extensiv inriktning

Utbildningen har en specifik inriktning som vi kallar för extensiv (motsatsen till intensiv). Det innebär att vi utforskar vilka tekniker och material vi kan använda för att helt göra oss kvitt beroendet av ändliga naturresurser och den storskaliga industrin, dvs. på riktigt hållbart med ett lågteknologiskt fokus. Vi försöker fånga in äldre kunskaper med nya rön för att kunna bidra till utveckling inom ämnesområdet.

 

Kursens upplägg är att hela tiden varva teori med praktik

Innehållet på utbildningen är inte statiskt utan utvecklas kontinuerligt. Här är exempel på ämnen vi tidigare har studerat och mycket av det är återkommande varje år:

  • Hälsa och omställning med kemikaliebantning och minskad resursanvändning.
  • Odling – jordkunskap, proaktivt växtskydd, design av odlingsyta med hjälp av permakulturens verktyg, växthusdesign, bokashi, svamp- och fröodling, beskärning och förökning, pollinering inklusive naturlig bihållning samt vatteninsamling.
  • Växtmorfologi och insamling av vilda växter efter årstid, främst för användning som föda men även som folkmedicin och redskap.
  • Förvaring och förädling – mjölksyrning, mjöd, jun, torkning, jordkällare, bivaxsalvor, naturlig hårvård, etc.
  • Växtfärgning, äggoljetempera, träslöjd och vedhuggning.
  • Lie och biologisk mångfald.

Vi har ett eget arbete på vår- och höstterminen där du själv väljer vilket ämne du vill fördjupa dig i. Detta inom ramen för ekohushållning med utforskandet av den extensiva inriktningen som kursen har. Fördjupningsarbetet kan du välja att göra själv eller tillsammans med andra.

Gruppen avgör om den vill arrangera en endagsstudieresa under sommaren. Resan arrangeras i sådant fall av frivilliga deltagare på kursen. Tidigare har vi bland annat besökt: Suderbyn på Gotland, Almviks gård, Svartbäckens plantskola, Backen i Mölnbo, Charlottendals ekoby, Sunnansjö Gård, m.fl.

Klassen delas in i mindre grupper, sk. basgrupper, där ni kan arbeta tillsammans med varandra om ni vill. Basgrupperna är även till för att kunna bolla idéer och ställa frågor.

För att få mer på benen om vad denna kurs handlar om, är ni varmt välkomna att höra av er med era funderingar. Nedan finns annars nyckelord som ni kan söka er vidare med för svar i det virtuella rummet. Som sagt, titta annars gärna in på vårt Instagram och Facebook för mer information.

#regenerativfarming #permaculture #naturalfarming #homesteading #självhushållning #omställning #transitionnetwork #peakeverything #skogsträdgård

 

Lärare

Huvudlärare och kursansvarig är Sanya Falkenstrand. Hon har under 14 år aktivt arbetat som omställare, både som egen företagare, ideellt och praktiskt i sin vardag. Du kan hitta mer information om hennes arbete på www.animamundi.se

 

Citat om kursen från tidigare deltagare

“De viktigaste kunskaperna jag någonsin har fått och aldrig en tråkig stund! Och då har jag gått 7 år på universitetet, så jag vet vad jag pratar om.”
/Salma

”Kul och viktig kurs som ger ett sammanhang, kraft och inspiration att göra dom förändringar som är nödvändiga.”
/Kim

”Vi fick prova på och smaka på många olika aspekter av självhushållning. Jag landar i djup ödmjukhet för all den praktisk kunskap och tekniker som tidigare generationer utvecklat för att leva i samklang med och av jorden. Kunskap som vi har förlorat med det industrialiserade jordbruket.”
/Marie

”Det tvärvetenskapliga innehållet, och mixen av teori och praktiskt arbete, gör kursen både rolig och nyttig. Kursen har motiverat mig att öka takten i förändringen av hur jag lever mitt liv. När jag ser tillbaka inser jag hur mycket som förändrats in min egen attityd och min ökade kunskap om ekologi – från det globala perspektivet ner till mitt eget trädgårdsarbete.”
/Martin

 

Studietakt och schema

Utbildningen är CSN-berättigad, bedrivs på deltid (50%) och på distans med åtta helgträffar utan avbrott från mars till december.

Vi ses lördagar kl. 09.15 – ca kl. 19.00 samt söndagar kl. 09.15 – kl. 15.30. Skolan serverar maten och dagen börjar med en gemensam frukost kl. 09.15 med undervisning från kl. 10. Det går utmärkt att komma redan på fredagen om du inte vill stressa på lördagsmorgonen.

Barn och husdjur stannar hemma under våra träffar.

 

Kursträffar vårterminen 2022, vecka 10 till vecka 28

Fysiska träffar på skolan:
Vecka 11: 19–20 mars
Vecka 16: 23–24 april
Vecka 21: 28–29 maj
Vecka 26: 2–3 juli

Vecka 29: 24 juli, frivillig heldag studiedag om gruppen önskar det

Virtuella träffar:
Vecka 13: 3 april, kl. 13.00-16.30, virtuell lektion

Mellan varje träff finns möjlighet till en virtuell träff för frågor och coachning.

 

Kursträffar höstterminen 2022, vecka 29 till vecka 49

Fysiska träffar på skolan:
Vecka 34: 27–28 augusti
Vecka 38: 24–25 september
Vecka 42: 22–23 oktober
Vecka 46: 19–20 november

 
Utbildningen består av två terminer. Vårterminen sträcker sig med start från måndag den 7 mars (vecka 10) till och med fredag den 15 juli (vecka 28). Höstterminen börjar redan veckan därpå, d.v.s. måndag den 18 juli (vecka 29) och slutar på fredagen den 9 december (vecka 49).

Hur mycket tid studierna tar under distansveckorna är individuellt. För att kunna tillgodogöra dig kursen fullt ut bör du dock räkna med att lägga två dagar i veckan. Det motsvarar studietakten om 50%.

 

Kursintyg

Kursintyg ges till de som fullföljt hela kursen och som medverkat på sin ambitionsnivå. Detta för att mer anpassa till vad omställning är för var och en. Engagemang krävs dock för att visa att en är en del av gruppen. Detta är den CSN-berättigade nivån.

 

Kunskapsintyg

Utöver kursintyget kan ett kunskapsintyg erhållas. För detta krävs närvaro vid minst tre av fyra träffar per termin. Deltagaren ska även ha engagerat sig fullt ut i kursens uppgifter, vid och mellan träffarna, samt visat att hen förstår ämnena i stort. Det går inte att ersätta träffar med extrauppgifter, däremot kan läraren i vissa ämnen ge förslag på praktiska moment att genomföra för att minska kunskapsluckan som skapas vid utebliven närvaro.

 

Kostnader

Undervisningen är kostnadsfri men vi tar ut en serviceavgift på 800 kr per termin. Avgiften går till förbruknings- och trivselmaterial, försäkringar, etc.

Material och redskap som erfordras för det parallella förändringsarbetet i era hem bekostas av er själva. Vi förutsätter att ni har kläder, skor, arbetshandskar etc. som lämpar sig i ett odlingssammanhang. Även resor, kost och logi vid eventuella studiebesök och kursträffar på annan plats bekostar ni själva.

Kost och logi vid de fysiska träffarna kostar 970 kr per träff (logi under en natt, inkl. lakan och handduk, samt kost under lördag-söndag). Om du vill komma till skolan redan på fredagen och alltså sova två nätter på skolan, kontakta vår receptionist Linda Eklund (linda.eklund@vaddo.fhsk.se) för information om kostnad. Bor du i närheten av skolan kan du välja att betala enbart för kost vilket då kostar 510 kr per träff.

Enstaka måltider eller möjlighet till egen matlagning under kursträffarna kan skolan inte erbjuda.

Hittills har det gått bra att ta extra CSN-lån för merkostnader. Alla frågor om CSN besvaras av CSN.

 

Det här behöver du ha tillgång till

Du behöver ha tillgång till en dator hemma. Under någon träff kan du eventuellt behöva ha med dig en dator. Wi-fi finns på skolan.

Vi kommer att använda ett virtuellt klassrum, Classroom, och videoträffar via Google Meet. Allt detta får du hjälp med vid kursstart. Vi kommer även att ha en gemensam sluten Facebook-grupp där vi redovisar en stor del av de sysslor vi har som uppgifter hemma. Detta för att hela gruppen ska kunna bli inspirerade av varandra. Har du inget FB-konto så kommer du att behöva starta ett “Kalle Anka”-konto.

Till vissa moment på kursen kan det vara nödvändigt att ha tillgång till en liten bit mark för att göra sina uppgifter. Det brukar vara lätt fixat. Kommunen eller bostadsföreningar brukar upplåta mark. Annars har vi tillgång till det på skolan.

 

Ansökan och antagning

Du ansöker via Schoolsoft. I din ansökan bifogar du ett personligt brev i ett vanligt förekommande filformat med en ansiktsbild längst upp till höger i samma dokument. Fotot är till för att underlätta att komma ihåg vem som är vem i antagningsprocessen då det är väldigt många som söker kursen.

I ditt personliga brev vill vi veta varför du vill gå kursen och utifrån det avgör vi om det stämmer överens med kursens syfte, de vi vänder oss till och det vi kan erbjuda med dess inriktning. Vi tittar också på hur motiverad du är till förändring, till att fullfölja kursen samt hur väl du kan bidra till en god gruppdynamik. Tid och ork är exempel på två viktiga faktorer om en vill satsa på ett kunskapsintyg. Att vilja satsa på ett kunskapsintyg är dock inte ett kriterium för att få en plats på kursen. Vi uppmuntrar lika mycket till att prestera från den nivå av tid och ork du befinner dig vid idag – bara du är motiverad och vill bidra till sammanhanget.

Ta en ordentlig titt på vår Instagram och Facebook och läs igenom hela denna kursbeskrivning innan du ansöker.

Nästa steg i urvalsprocessen är en intervju via ett videosamtal. Ett brev säger inte allt men eftersom det är många som söker kursen så måste vi i detta steg göra ett urval då vi tyvärr inte kan intervju alla. Intervjun är till för förtydliganden och ytterligare förståelse för varandras målsättningar. Slutligen gör vi ett urval utifrån den sammantagna processen som bygger på att hitta de som strävar efter det som kursen syftar och vänder sig till och kan erbjuda med dess extensiva inriktning. Vid intervjun finns även möjlighet att ställa frågor men det går även bra att maila innan.

Vi är noga med att antagningen sker utifrån icke-diskriminerande grunder. Dock behöver du ha en fysik som klarar av att grovarbeta och att till exempel kunna gå en längre sträcka.

Besked ges senast den 20 december 2021. Blir du antagen ska du lämna in ett personbevis för studier i SchoolSoft, dvs. på samma ställe som du gjorde din ansökan.

 

Skolans omnejd

Förutom den idylliska miljön som skolans byggnader och dess nära omnejd inger, så är det inte långt till ytterskärgårdens havsstränder med dess rogivande horisont.

Nära skolan finns ett naturreservat, en trädgårdshandel och ett gårdsmejeri. Här finns även bland annat restauranger, en pappershandel, secondhandbutik och en mycket välsorterad ICA som har öppet alla kvällar i veckan fram till kl. 21.

Buss 637 från Norrtälje mot Grisslehamn eller Singö stannar precis vid skolan, busshållplats Väddö folkhögskola. Buss 636 mot Björkö från Norrtälje stannar vid Hammarby (Norrtälje) som ligger med ca 5 minuters promenad från skolan. Vissa av dessa bussar går till/avgår från Älmsta som ligger med ca 10 min promenad från skolan.

Varmt välkommen med din ansökan!

 

Kursfakta

Ansökan till vårterminen 2023 öppnar under hösten 2022

Kurslängd: 40 veckor på distans med 8 helgträffar på Väddö folkhögskola

Kursstart: 7 mars 2022 (vecka 10)

Studietakt: 50% och på distans

Antagningsvillkor: Personligt brev, intervju samt hög förståelse av svenska och engelska. Datorvana erfordras. Förkunskaper inom odling är ett plus men inget krav.

Sista ansökningsdag: 15 november 2021

Besked om antagning: Senast 20 december 2021

Terminstider läsåret 2022:
VT: 7 mars – 15 juli (v. 10 – 28)
HT: 18 juli – 9 december (v. 29 – 49)

Ekonomi: Undervisningen är kostnadsfri men vi tar ut en serviceavgift på 800 kr per termin. Avgiften går till förbruknings- och trivselmaterial, försäkringar, etc.

Kost och logi vid de fysiska träffarna kostar 970 kr per träff (logi under en natt, inkl. lakan och handduk, samt kost under lördag-söndag).

Bor du i närheten kan du välja att betala enbart för kost vilket då kostar 510 kr per träff. Enstaka måltider eller möjlighet till egen matlagning under kursträffarna kan skolan inte erbjuda.

CSN: Kursen är CSN-berättigad. Frågor om CSN besvaras av CSN.

Kontaktperson:
Sanya Falkenstrand, huvudlärare och kursansvarig
E-post: sanya@vaddofolkhogskola.se
Telefon: 073-332 31 84.
Skicka gärna ett SMS så ringer hon upp dig.

VAD VÅRA STUDERANDE SÄGER:

Citat 2

Kul och viktig kurs som ger ett sammanhang, kraft och inspiration att göra dom förändringar som är nödvändiga.

Kim, Ekohushåll – i teori och praktik

Citat 1

En kurs som visar en vägen inför resten av livet.

Jon, Irländsk folkmusik

Citat 4

Den bästa terminen hittills i mitt liv!

Maria, Irländsk folkmusik

Share This