EKOHUSHÅLL – I TEORI OCH PRAKTIK

För dig som vill leva ett hållbart liv fullt ut!

Deltidsutbildningen Ekohushåll – i teori och praktik ges på distans med åtta helgträffar under mars-december. Kursen vägleder dig genom ekohushållningens många olika kunskaper. Vi lär oss att gå från konsument till producent och skapar nya beteendemönster för en mer hållbar och meningsfull tillvaro.

Vi kallar oss för Skarpagon! Ta gärna en titt på vårt Instagramkonto eller på Facebook för att få en bra inblick i vad det är vi gör på kursen.

 

Utbildningen vänder sig till dig som vill:

 • skapa nya kulturella värden och leva den förändring du vill se i världen.
 • ta ett större socialt ansvar glokalt genom att praktisera en bärkraftig tillvaro genom främst handkraft.
 • förvalta de kunskaper vi en gång har ärvt inom ekohushåll* i kombination med nya rön. Detta för att på ett utvecklande sätt åter kunna ingå i naturens kretslopp.

* Vi menar att det inte går att vara ett ensamt hushåll för att leva hållbart, vi måste göra det tillsammans med andra. Därför väljer vi att kalla det för ekohushållning istället för självhushållning.

 

Utbildningens syfte

Utbildningen syftar till att ge en inblick i ekohushållningens många olika ämnesområden. Detta för att kunna bidra till utvecklingen genom den breda överblick vi tillskansar oss genom kursens gång.

Den syftar till ett minskat fotavtryck genom ökat handavtryck, dvs. att gå från konsument till producent. Mer handling, mindre snack!

Utbildningen syftar även till att ge deltagarna tid till att kunna arbeta in nya beteendemönster i sin vardag och att skapa en mer hållbar och meningsfull tillvaro.

Samtidigt är det även en förberedande utbildning för de som längtar efter att få bo på landsbygden och praktisera ett fullskaligt ekohushåll.

 

Förkunskaper

Det är en fördel om du har odlat en del innan, men ett stort intresse att vilja nå en hållbar livsstil räcker långt. Grundläggande behörighet från studier krävs ej. Du ska dock ha hög förståelse för svenska och engelska samt ha god datorvana.

 

Vad innehåller utbildningen?

Ekohushållning sträcker sig över många olika ämnesområden, därför är utbildningens inriktning bred. Vi studerar allt ifrån regenerativ småskalig odling (vårt huvudfokus på kursen) till kunskap om vilda växter och hantverk. Vi praktiserar odling med kunskaper hämtade från bland annat permakultur och korean natural farming (KNF). Stor vikt läggs vid jordkunskap. Vi odlar framförallt ätbara perenner och vedartade växter.

Vi jobbar samtidigt med att ställa om från där vi är idag. För att kunna göra det och för att ha energi att ekohushålla måste vi först se till att vi själva mår bra. Det gör vi med hjälp av att studera näringsrik, hållbar och socialt riktig kost, träning (på din nivå) och andning. Vi tittar även på beteendeförändrande mönster i vår vardag för att kunna dra ner på resursanvändandet och ta ett större socialt ansvar glokalt.

 

Extensiv inriktning

Utbildningen har en specifik inriktning som vi kallar för extensiv (motsatsen till intensiv). Det innebär att vi utforskar vilka tekniker och material vi kan använda för att helt göra oss kvitt beroendet av ändliga naturresurser och den storskaliga industrin, dvs. på riktigt hållbart med ett lågteknologiskt fokus. Vi försöker fånga in äldre kunskaper med nya rön för att kunna bidra till utveckling inom ämnesområdet.

 

Kursens upplägg är att hela tiden varva teori med praktik

Innehållet på utbildningen är inte statiskt utan utvecklas kontinuerligt. Här är exempel på ämnen vi tidigare har studerat och mycket av det är återkommande varje år:

 • Hälsa och omställning med kemikaliebantning och minskad resursanvändning och.
 • Odling – jordkunskap, proaktivt växtskydd, design av odlingsyta med hjälp av permakulturens verktyg, växthusdesign, bokashi, svamp- och fröodling, beskärning och förökning, samt vatteninsamling.
 • Växtmorfologi och insamling av vilda växter efter årstid, främst för användning som föda men även som folkmedicin och redskap.
 • Förvaring och förädling – mjölksyrning, mjöd, jun, torkning, jordkällare, bivaxsalvor, naturlig hårvård, etc.
 • Växtfärgning, äggoljetempera, träslöjd och vedhuggning.
 • Lie och biologisk mångfald.

Vi har ett eget arbete på vår- och höstterminen där du själv väljer vilket ämne du vill fördjupa dig i, inom ramen för ekohushållning med utforskandet av den extensiva inriktningen. Detta kan du göra ensam eller tillsammans med andra. Eventuellt görs någon studieresa. Tidigare har vi bland annat besökt: Suderbyn på Gotland, Almviks gård, Svartbäckens plantskola, Backen i Mölnbo, Charlottendals ekoby, Sunnansjö Gård, m.fl.

Klassen kommer att delas in i mindre grupper, sk. basgrupper, där ni kan arbeta tillsammans med varandra om ni vill, men basgrupperna är även till för att kunna söka stöd att bolla idéer eller fråga om något.

För att få mer på benen om vad denna kurs handlar om, är ni varmt välkomna att höra av er med era funderingar. Nedan finns annars nyckelord som ni kan söka er vidare med för svar i det virtuella rummet. Som sagt, titta annars gärna in på vårt Instagram och Facebook för mer information.

#regenerativfarming #permaculture #naturalfarming #homesteading #självhushållning #omställning #transitionnetwork #peakeverything #skogsträdgård

 

Lärare

Huvudlärare och kursansvarig är Sanya Falkenstrand. Hon har under 13 år aktivt arbetat som omställare, både som egen företagare, ideellt och praktiskt i sin vardag. Du kan hitta mer information om hennes arbete på www.animamundi.se

 

Citat om kursen från tidigare deltagare

“De viktigaste kunskaperna jag någonsin har fått och aldrig en tråkig stund! Och då har jag gått 7 år på universitetet, så jag vet vad jag pratar om.”
/Salma

”Kul och viktig kurs som ger ett sammanhang, kraft och inspiration att göra dom förändringar som är nödvändiga.”
/Kim

”Vi fick prova på och smaka på många olika aspekter av självhushållning. Jag landar i djup ödmjukhet för all den praktisk kunskap och tekniker som tidigare generationer utvecklat för att leva i samklang med och av jorden. Kunskap som vi har förlorat med det industrialiserade jordbruket.”
/Marie

 

Studietakt och schema

Utbildningen är CSN-berättigad, bedrivs på deltid (50 %) och på distans med åtta helgträffar i mars till december.

Vi ses lördagar kl. 09.15 – ca kl. 19.00, samt söndagar kl. 09.15 – kl. 15.30. Skolan serverar maten och dagen börjar med en gemensam frukost. Det går utmärkt att komma redan på fredagen om du inte vill stressa på lördagsmorgonen.

Barn och husdjur stannar hemma under de flesta av våra träffar.

 

Kursträffar vårterminen 2021, vecka 9 till vecka 28

Fysiska träffar på skolan:
Vecka 11: 20-21 mars
Vecka 16: 24-25 april
Vecka 20: 22-23 maj
Vecka 24: 19-20 juni

Virtuella träffar:
Vecka 13: 4 april, kl. 13.00-15.00
Vecka 18: 9 maj, kl. 13.00-16.00

 

Kursträffar höstterminen 2021, vecka 29 till vecka 48

Fysiska träffar på skolan:
Vecka 32: 14-15 augusti
Vecka 36: 11-12 september
Vecka 40: 9-10 oktober
Vecka 46: 20-21 november

Utbildningen består av två terminer. Vårterminen sträcker sig med start från måndag den 1 mars (vecka 9) till och med fredag den 16 juli (vecka 28). Höstterminen börjar veckan därpå, dvs. redan måndag den 19 juli (vecka 29) och slutar på fredagen den 3 december (vecka 48).

Hur mycket tid studierna tar under distansveckorna är individuellt. För att kunna tillgodogöra dig kursen fullt ut bör du dock räkna med att lägga två dagar i veckan. Det motsvarar studietakten om 50 %.

 

Kursintyg

Efter avslutad utbildning får varje deltagare som har engagerat sig i kursens uppgifter och som visat att de förstår ämnena i stort, ett kursintyg som ekohushållare med kunskaper inom regenerativ småskalig odling.

 

Kostnader

Undervisningen är kostnadsfri men vi tar ut en serviceavgift på 800 kr per termin. Avgiften går till förbruknings- och trivselmaterial, försäkringar, etc.

Material och redskap som erfordras för det parallella förändringsarbetet i era hem bekostas av er själva. Vi förutsätter att ni har kläder, skor, arbetshandskar etc. som lämpar sig i ett odlingssammanhang. Även resor, kost och logi vid eventuella studiebesök och kursträffar på annan plats bekostar ni själva.

Kost och logi vid de fysiska träffarna kostar 850 kr per träff (logi under en natt, inkl. lakan och handduk, samt kost under lördag-söndag). Om du vill komma till skolan redan på fredagen och alltså sova två nätter på skolan, är priset 1260 kr per träff (logi under två nätter, inkl. lakan och handduk, samt kost under lördag-söndag).

Bor du i närheten kan du välja att betala enbart för kost vilket då kostar 440 kr per träff. Enstaka måltider eller möjlighet till egen matlagning under kursträffarna kan skolan inte erbjuda.

 

Det här behöver du ha tillgång till

Du behöver ha tillgång till en dator hemma. Under någon träff kan du eventuellt behöva ha med dig en dator. Wi-fi finns på skolan.

Vi kommer att använda ett virtuellt klassrum, Classroom, och videoträffar via Google Meet. Allt detta får du hjälp med vid kursstart. Vi kommer även ha en Facebook-grupp som vi använder till att inspirera varandra med vad vi och andra gör. Har du inget FB-konto så får du starta ett “Kalle Anka”-konto.

Till vissa moment på kursen kan det vara nödvändigt att ha tillgång till en liten bit mark för att göra sina uppgifter. Det brukar vara lätt fixat. Kommunen eller bostadsföreningar brukar upplåta mark. Annars har vi tillgång till det på skolan.

 

Ansökan och antagning

Du ansöker via Schoolsoft. I din ansökan bifogar du ett personligt brev inklusive ett foto (fotot ska vara i samma dokument som brevet). Fotot är till för att underlätta att komma ihåg vem som är vem i antagningsprocessen. I ditt personliga brev vill vi veta varför du vill gå kursen, hur motiverad du är och om du har några erfarenheter inom ämnet sedan tidigare.

Ta en ordentlig titt på vår Instagram och Facebook och läs igenom hela denna kursbeskrivning innan du ansöker. Det ger dig en bra uppfattning om vad det är vi gör på kursen.

Om du verkar vara en match för vår utbildning så är nästa steg i urvalsprocessen en intervju via ett videosamtal. Vid intervjun finns möjlighet att ställa frågor men det går även bra att maila innan.

 

Vid intervjun vill vi ta reda på din:

 • Motivationsnivå.
 • Förståelse för vad som krävs av dig i utbildningen.
 • Förståelse för hur omvärlden ser ut idag och hur du ser att du kan vara en bidragande kraft till en förändring.

Vi är noga med att antagningen sker utifrån icke-diskriminerande grunder. Dock behöver du ha en fysik som klarar av att grovarbeta och att till exempel kunna gå en längre sträcka.

Blir du antagen ska du lämna in ett personbevis för studier i SchoolSoft, dvs. på samma ställe som du gjorde din ansökan.

Ej antagna meddelas senast under vecka 7.

 

Skolans omnejd

Förutom den idylliska miljön som skolans byggnader och dess nära omnejd inger, så är det inte långt till ytterskärgårdens havsstränder med dess rogivande horisont.

Nära skolan finns ett naturreservat, en trädgårdshandel och ett gårdsmejeri. Här finns även bland annat restauranger, en pappershandel, secondhandbutik och en mycket välsorterad ICA som har öppet alla kvällar i veckan fram till kl. 21. Den kommunala trafiken stannar precis utanför skolan. (Se Väddö Folkhögskola i SL-appen). Det går även bussar till Hammarby (Norrtälje) som ligger ca 5 minuters gångväg från skolan.

Varmt välkommen med din ansökan!

Kursfakta

Kurslängd: 40 veckor på distans med 8 helgträffar på Väddö folkhögskola

Kursstart: 1 mars 2021

Studietakt: 50 % och på distans

Antagningsvillkor: Personligt brev, intervju samt hög förståelse av svenska och engelska. Datorvana erfordras. Förkunskaper inom odling är ett plus men inget krav.

Sista ansökningsdag: På grund av högt söktryck stängde ansökan den 17 januari 2021.
Nästan ansökningsperiod öppnar i augusti 2021.

Terminstider läsåret 2021:
VT: 1 mars – 16 juli (v. 9 – 28)
HT: 19 juli – 3 december (v. 29 – 48)

Ekonomi: Undervisningen är kostnadsfri men vi tar ut en serviceavgift på 800 kr per termin. Avgiften går till förbruknings- och trivselmaterial, försäkringar, etc.

Kost och logi vid de fysiska träffarna kostar 850 kr per träff (logi under en natt, inkl. lakan och handduk, samt kost under lördag-söndag).

Bor du i närheten kan du välja att betala enbart för kost vilket då kostar 440 kr per träff. Enstaka måltider eller möjlighet till egen matlagning under kursträffarna kan skolan inte erbjuda.

CSN: Kursen är CSN-berättigad.

Kontaktperson:
Sanya Falkenstrand, huvudlärare och kursansvarig
E-post: sanya@vaddofolkhogskola.se
Telefon: 073-332 31 84.
Skicka gärna ett SMS så ringer hon upp dig.

VAD VÅRA STUDERANDE SÄGER:

Citat 4

Något jag har uppskattat med att gå på folkhögskola är friheten att forma innehållet som också leder till stimulering av ansvarsförmåga och kreativitet. Det är också bra hur det tas hänsyn till elevernas mående.

Michaela Sundström Hälsopedagog

Citat 2

Efter en termin här på Väddö folkhögskola känner jag mig mer och mer övertygad om att kunna dra ett likhetstecken mellan hälsa och balans.

Ulrika Ahrborg, deltagare på hälsopedagogkursen

Citat 3

Det vi studerade gjorde vi också praktiskt, vilket gjorde att när jag sen kom ut som färdig hälsopedagog hade jag redan en praktisk erfarenhet av yrket.

Malin Zetterqvist, hälsopedagog

Share This