Om Väddö folkhögskola
Väddö folkhögskola är Stockholms läns äldsta folkhögskola och har sedan starten 1879 varit en mötesplats för utbildning och personlig utveckling, samarbeten och gemenskap.
Skolan finns på tre platser i Stockholms län: på Väddö, i Norrtälje och i Kista. Majoriteten av utbildningarna ges på Väddö, här hittar du även skolans internat. Skolans allmänna kurs, för dig som vill komplettera din gymnasiebehörighet för högre studier, hittar du i centrala Norrtälje. I centrala Kista hittar du vår yrkesinriktade Barnskötarutbildning samt SMF.
Väddö folkhögskola har ett internat med plats för 47 deltagare och på skolan finns det bastu och gym. Skolan är alkohol- och drogfri. Trådlöst internet finns i alla undervisningslokaler.
Skolan är belägen på en ö med fast broförbindelse över Väddö kanal, intill tätorten Älmsta i Roslagen. Väddö ligger tre mil norr om Norrtälje och tio mil från Stockholm. Bussförbindelse finns från Tekniska Högskolan via Norrtälje och skolan har en egen busshållplats.
Ön Väddö inspirerar till ett rikt friluftsliv i skärgårdsnatur; fiske, kanotpaddling, golf, m.m. I skolans närområde finns bland annat bibliotek, bank, butiker, restauranger, Friskis & svettis, trädgårdshandel, gårdsmejeri och naturreservat.
Skolans bakgrund
Väddö folkhögskola är en religiöst och politiskt oberoende folkhögskola som drivs av Stiftelsen Väddö och Södertörns folkhögskolor.
Då skolan startades, 1879, drevs den av Stockholms läns landsting. På den tiden hette skolan Stockholms läns folkhögskola. Under många år var Väddö folkhögskola en lantbruksskola och minnen från den tiden kan ses på flera platser runt om i skolans byggnader. År 2002 överfördes skolan, tillsammans med Västerhaninge folkhögskola (som då bytte namn), till Stiftelsen Väddö och Södertörns folkhögskolor. Detta innebär ett nära samarbete mellan Väddö folkhögskola och Södertörns folkhögskola.
Vad innebär det att bo på Väddö folkhögskolas internat?
Att bo på skolan är både stimulerande och berikande. Det innebär att du har ett eget rum på skolans område och att du lär känna nya människor även utanför lektionerna. Många internatdeltagare väljer att ordna aktiviteter tillsammans på kvällar och helger. Men att bo tillsammans ställer också krav på samarbete och hänsyn. Studier, fritid och internat utgör en helhet med stort eget ansvarstagande.
Du som bor på internatet får inte ta med husdjur, eftersom det finns allergier bland både personal och studerande.
Hur fungerar elevdemokratin?
På skolan finns dels ett elevråd och dels ett kursråd med elevrepresentanter och representanter från olika personalkategorier. Varje kurs eller årskurs ansvarar tillsammans med klassföreståndaren/läraren för genomförande av respektive utbildning.
Vilka kan söka?
Skolan är till för dig som är 18 år eller äldre. Du kan t ex ha folkskola, grundskola, gymnasium eller arbetslivserfarenhet bakom dig. Till vissa kurser krävs högskolebehörighet. Väddö folkhögskola med sitt breda kursutbud och internat är ett självklart alternativ till annan vuxenutbildning.
Hur går antagningen till?
Ansökan till samtliga kurser skall vara skolan tillhanda på tider som anges för varje kurs. Alla sökande till långa kurser kallas till intervjuer. Titta gärna på en kurssida för att läsa om hur antagningen går till för just den kursen samt vilka ansökningskriterier som finns.
Varmt välkommen till Väddö folkhögskola!