ALLMÄN KURS DISTANS

Hem E Kurser E Allmän kurs Distans

Vi möter dig där du är!

Allmän kurs Distans vänder sig till dig som är studiemotiverad och som vill läsa in gymnasiekurser med målet att gå vidare till högre studier. Vi studerar på heltid och varvar självständiga studier med minst sex distansträffar per läsår.

På Allmän kurs Distans kan du studera på den plats och tid som passar dig. Vi har ett stort fokus på högre studier och självständigt arbete, vilket betyder att du som söker bör vara studiemotiverad. Under kursens gång får du en personlig kursplan som anpassas efter dina behov. Om du vill öva för högskoleprovet hjälper vi dig med det också. Utbildningen är på heltid och du har möjlighet att söka studiemedel från CSN.

Vi har inga schemalagda lektioner men erbjuder lärarledda lektioner i centrala Stockholm för de som vill. Utöver detta har vi minst sex distansträffar per läsår. Ett träfftillfälle består oftast av fyra dagar efter varandra då vi samtalar, har examinationer och redovisningar. Distansträffarna är obligatoriska och sker via videosamtal. Det är viktigt att du har en fungerande kamera och att den är på vid distansträffarna.

I utbildningen ingår följande ämnen:

 • Matematik
 • Svenska
 • Engelska
 • Historia
 • Samhällskunskap
 • Religion
 • Naturkunskap

Här vill vi särskilt nämna Matematik 1, det är viktigt att du får med den från oss om du inte redan har den. Alla tycker kanske inte att matematik är enkelt men du kan inte läsa Matematik 1 på Komux efter att du studerat på folkhögskola, därför är det viktigt att du prioriterar den under kursen. Vi hjälper dig så klart hela vägen.

Vi jobbar även med deltagarinflytande och ger dig möjlighet att påverka på ett demokratiskt vis via skolrådet.

Är du nyfiken på vad andra studerande tycker om Allmän kurs Distans? Här kan du läsa några citat från våra deltagare.

 

Studieomdöme istället för betyg

När du läser på allmän kurs får du inte betyg i varje enskilt ämne. I stället får du efter varje fullföljt studieår ett så kallat studieomdöme – gemensamt för alla ämnen du har läst – som skolans lärare tillsammans sätter vid slutet av varje läsår.

Det här omdöme ger en bild av dina förutsättningar att klara fortsatta studier. Tillsammans med grundläggande behörighet för högskolestudier ger studieomdömet dig möjlighet att söka högskoleplats i folkhögskolans egen kvotgrupp. De faktorer som dina lärare tittar på när studieomdömet sätts är:

 • Dina kunskaper, färdigheter och utveckling av dessa.
 • Din förmåga till analys, bearbetning och överblick.
 • Dina ambitioner, din uthållighet och din förmåga att organisera studier.
 • Din sociala förmåga.

Att närvara på minst 80% av de digitala kursträffarna är en förutsättning för att få ut ditt omdöme.

 

Det här behöver du

För att kunna studera på den här distanskursen behöver du ha tillgång till en dator med internetuppkoppling, fungerande kamera och mikrofon samt tid att avsätta ca 40 h/veckan för studier. Du behöver även ett Googlekonto, eftersom vi använder Google Classroom som plattform. Har du inget Googlekonto? Du kan enkelt skapa ett gratis konto på Googles hemsida.

 

Folkhögskolekurs på distans

Att studera på en folkhögskolekurs är inte som att studera på gymnasiet eller på Komvux. Folkhögskolan är en egen studieform som bland annat baseras på frihet under ansvar. Detta är särskilt viktigt på våra distansutbildningar. Det är viktigt att du lämnar in dina uppgifter i tid. Utbildningen bottnar i att lärandet utgår från dina och dina kurskamraters behov, erfarenheter och förkunskaper.

Undervisningen kostar inget men vi tar ut en avgift på 800 kr per termin för digital studielitteratur och licenser.

 

Studiemedel

Studier på Allmän kurs Distans berättigar till studiemedel via CSN (Centrala studiestödsnämnden). Om du vill använda studiemedel måste du själv fylla i och skicka in en ansökan på CSN:s hemsida.

 

Ansökan och antagning

Du ansöker till utbildningen digitalt via vår administrativa plattform Schoolsoft. Där loggar du in (eller skapar ett konto om du inte redan har ett) och följer sedan instruktionerna på skärmen för att skicka in din ansökan.

Till ansökan ska du bifoga ett personligt brev där du berättar om dig själv och varför du vill gå kursen. Du ska även bifoga kopior av betyg och personbevis för studier. Personbevis beställer du själv via Skatteverkets hemsida. Observera att eventuella utländska betyg behöver valideras. Du kan läsa mer om betygsvalidering på Universitets- och högskolerådets hemsida.

Efter att vi har hanterat din ansökan kallas du till en personlig intervju som genomförs digitalt. Det är skolan som bedömer dina förutsättningar för att kunna tillgodogöra dig utbildningen.

 

Nästa ansökningsomgång

Ansökan till höstterminen 2023 planeras öppna under våren 2023. Då uppdateras även datum och annan kursfakta.

 
Allmän kurs Distans på Väddö folkhögskola
 

Kursfakta

Ansökan till höstterminen 2023 planeras öppna under våren 2023. Då uppdateras även datum och annan kursfakta.

Kursstart: 17 augusti 2022

Sista ansökningsdag: Ansökan till höstterminen 2022 är stängd.

Längd: 1-3 år beroende på din tidigare erfarenhet.

Antagningsvillkor: Personligt brev samt intervju, du måste ha fyllt 18 år senast det år du börjar hos oss. Intervjun genomförs digitalt via Microsoft Teams.

Omfattning: Heltid (100 %)

Nivå: Gymnasienivå

Terminsdatum, läsåret 22/23:
Höstterminen 2022
17 augusti – 20 december
Vårterminen 2023
4 januari – 7 juni

Distansträffar: Kursen har minst sex distansträffar per läsår. Träffarna är obligatoriska och då har vi examinationer, redovisningar och diskussioner. Träffarna sker via videosamtal.

Ekonomi: Undervisningen kostar inget men vi tar ut en avgift på 800 kr per termin för digital studielitteratur och licenser.

CSN: Studierna är studiemedelsberättigade.

Kontaktperson: Susanne Hult, kursansvarig
Mobil: 0703-034812
E-post: susanne.hult@allmankurs.se

Facebook

VAD VÅRA STUDERANDE SÄGER:

Citat 3

De viktigaste kunskaperna jag någonsin har fått och aldrig en tråkig stund! Och då har jag gått 7 år på universitetet, så jag vet vad jag pratar om.

Salma, Ekohushåll – i teori och praktik

Citat 4

Den bästa terminen hittills i mitt liv!

Maria, Irländsk folkmusik

Citat 2

Kul och viktig kurs som ger ett sammanhang, kraft och inspiration att göra dom förändringar som är nödvändiga.

Kim, Ekohushåll – i teori och praktik

Share This