ALLMÄN KURS DISTANS

Hem E Kurser E Allmän kurs Distans

Vi möter dig där du är!

Allmän kurs Distans vänder sig till dig som är studiemotiverad och som vill läsa in gymnasiekurser med målet att bli behörig till högre studier. Vi studerar på heltid och varvar självständiga studier med fjärrundervisning och studiebesök.

Under utbildningen har vi ett stort fokus på högre studier och självständigt arbete, vilket betyder att du som söker bör vara studiemotiverad. Det är en fördel om du har studievana samt goda kunskaper i det svenska språket.

 

Utbildningsinnehåll

Syftet med Allmän kurs Distans är att ge dig som deltagare möjlighet att bli behörig till högre studier på ett flexibelt sätt. Under utbildningens gång får du en personlig kursplan som anpassas efter dina behov. I utbildningen ingår följande ämnen:

 • Matematik
 • Svenska
 • Engelska
 • Historia
 • Samhällskunskap
 • Religion
 • Naturkunskap

Om du vill öva för högskoleprovet hjälper vi dig med det. Vidare gör vi flera obligatoriska studiebesök, bland annat till muséer, teatrar, kyrkor, etc.

Under hela utbildningen har du en coach som följer dina studier. Ni har löpande kontakt och diskuterar sådant som studieteknik, mål och utmaningar. Du uppmuntras även att reflektera över din personliga utveckling och vad som har hänt under utbildningens gång.

Som en ytterligare hjälp i din personliga utveckling jobbar vi med grupparbeten, så att du kan växa i olika roller och utvecklas, både för att ta mer plats och för att bli en ännu bättre lyssnare under fjärrundervisningen.

 

Deltagarinflytande

Ännu en viktig del av utbildningen är deltagarinflytande. Vi arbetar hela tiden med att utveckla och förbättra undervisningen, det betyder att vi vill att du som deltagare tar plats och berättar vad som fungerar och vad som kan förbättras på utbildningen. Du har till exempel möjlighet att påverka på ett demokratiskt sätt via skolrådet.

Är du nyfiken på vad andra studerande tycker om Allmän kurs Distans? Här kan du läsa några citat från våra deltagare.

 

Upplägg

Allmän kurs Distans ges på gymnasial nivå och på heltid (100%). Utbildningslängden varierar mellan 1–3 år, beroende på vad du har för förkunskaper. Utbildningen ges via distansstudier kombinerade med fjärrundervisning och studiebesök.

Vi har lärarledda, digitala lektioner enligt ett rullande veckoschema. Lektionerna är obligatoriska. Vi har både skriftliga redovisningar och muntliga presentationer under utbildningens gång samt har diskussioner i olika grupper.

Vidare använder vi digitala forum och trivselgrupper så att du ska kunna möta andra deltagare för att diskutera, känna delaktighet och så att ni ska kunna lära av varandra. Under utbildningen får du även möjlighet att träffa tidigare deltagare för att få inspiration och tips på hur du bäst kan lyckas med dina studier.

Du som deltagare förväntas lägga ner i genomsnitt 40 h per vecka på studierna, varav minst hälften av tiden är schemalagd lärarledd undervisning.

 

Det här behöver du

För att kunna studera på den här distansutbildningen behöver du ha tillgång till en dator med internetuppkoppling, en fungerande kamera och en mikrofon.

Du behöver även ett Microsoft Teams-konto, eftersom vi använder Teams som plattform. Skolan skapar ett Teams-konto till dig inför kursstarten.

 

Studieomdöme istället för betyg

När du läser på allmän kurs får du inte betyg i varje enskilt ämne. I stället får du efter varje fullföljt studieår ett så kallat studieomdöme – gemensamt för alla ämnen du har läst – som skolans lärare tillsammans sätter vid slutet av varje läsår.

Det här omdöme ger en bild av dina förutsättningar att klara fortsatta studier. Tillsammans med grundläggande behörighet för högskolestudier ger studieomdömet dig möjlighet att söka högskoleplats i folkhögskolans egen kvotgrupp. De faktorer som dina lärare tittar på när studieomdömet sätts är:

 • Dina kunskaper, färdigheter och utveckling av dessa.
 • Din förmåga till analys, bearbetning och överblick.
 • Dina ambitioner, din uthållighet och din förmåga att organisera studier.
 • Din sociala förmåga.

Att närvara på minst 80% av fjärrundervisningen är en förutsättning för att få ut ditt omdöme.

 

Folkhögskoleutbildning på distans

Att studera på en folkhögskola är inte som att studera på gymnasiet eller på Komvux. Folkhögskolan är en egen studieform som bland annat baseras på frihet under ansvar. Detta är särskilt viktigt på våra distansutbildningar. Det är viktigt att du lämnar in dina uppgifter i tid.

Utbildningen bottnar i att lärandet utgår från dina och dina kurskamraters behov, erfarenheter och förkunskaper. Varje deltagare är viktig för gruppen och vi värnar om delaktighet och bidragande.

 

Ekonomi och CSN

Undervisningen kostar inget men vi tar ut en avgift på 800 kr per termin för digital studielitteratur och licenser.

Utbildningen är CSN-berättigad. Du ansöker om studiemedel separat via CSN:s hemsida.

 

Studietider

Nästa utbildningsstart för Allmän kurs Distans är den 19 augusti 2024. Studietiderna för utbildningen under det kommande läsåret är följande.

Höstterminen 2024:
2024-08-19 – 2024-12-20

Vårterminen 2025:
2025-01-08 – 2025-06-10

 

Antagningskrav

För att kunna antas till Allmän kurs Distans ska du som söker

 • Vara minst 18 år, eller fylla 18 samma år som du börjar hos oss
 • Ha gått klart grundskolan och bifoga kopior av betyg till din ansökan
 • Bifoga ett personligt brev till din ansökan där du berättar om dig själv och varför du söker till utbildningen
 • Bifoga personbevis för studier till din ansökan (beställs kostnadsfritt via Skatteverkets hemsida)
 • Delta på en digital intervju

Observera att eventuella utländska betyg behöver valideras. Du kan läsa mer om betygsvalidering på Universitets- och högskolerådets hemsida.

 

Ansökan och antagning

Du ansöker till utbildningen digitalt via vår administrativa plattform Schoolsoft. Där loggar du in (eller skapar ett konto om du inte redan har ett) och följer sedan instruktionerna på skärmen för att skicka in din ansökan.

Till ansökan ska du bifoga ett personligt brev, kopior av betyg och personbevis för studier. Skicka in din ansökan senast den 9 juni 2024.

Efter att vi har hanterat din ansökan kallas du till en personlig intervju som genomförs digitalt.

 

Urval

Det är skolan som bedömer dina förutsättningar för att kunna tillgodogöra dig utbildningen. Bedömningen baseras på det personliga brevet och intervjun.

 

Kontakt

Har du några frågor om utbildningen? Kontakta då kursansvarig lärare, Susanne Hult, på e-postadress susanne.hult@allmankurs.se eller på telefon 070-303 48 12.

 
Allmän kurs Distans på Väddö folkhögskola
 

Kursfakta

Startdatum: Måndag den 19 augusti 2024

Studietakt: Heltid (100%)

Upplägg: Allmän kurs Distans ges på gymnasial nivå och pågår mellan 1–3 år, beroende på dina förkunskaper. Utbildningen ges på distans med distansstudier kombinerade med fjärrundervisning samt obligatoriska studiebesök.

Ansök senast: 9 juni 2024

Antagningskrav: Du måste ha fyllt 18 år senast det år du börjar hos oss samt bifoga ett personligt brev, kopior av betyg och personbevis för studier till din ansökan. Du ska också delta på en antagningsintervju, intervjun genomförs digitalt via Microsoft Teams.

Studietider läsåret 2024/2025:
HT24: 2024-08-19 – 2024-12-20
VT25: 2025-01-08 – 2025-06-10

Kontakt:
Susanne Hult, lärare och kursansvarig
Mobil: 070-303 48 12
E-post: susanne.hult@allmankurs.se

Facebook

VAD VÅRA STUDERANDE SÄGER:

Citat 2

Kul och viktig kurs som ger ett sammanhang, kraft och inspiration att göra dom förändringar som är nödvändiga.

Kim, Ekohushåll – i teori och praktik

Citat 3

De viktigaste kunskaperna jag någonsin har fått och aldrig en tråkig stund! Och då har jag gått 7 år på universitetet, så jag vet vad jag pratar om.

Salma, Ekohushåll – i teori och praktik

Citat 4

Den bästa terminen hittills i mitt liv!

Maria, Irländsk folkmusik