SKAPA DIG VIDARE

För dig som söker kravlöst skapande, balans och meningsfullhet i vardagen

Skapa dig vidare är en kreativ kurs för personlig utveckling och återhämtning. Genom kravlöst skapande i olika former, ayurveda (indisk medicin) och yoga får du chans att fördjupa relationen med dig själv samt hitta mer balans, glädje och meningsfullhet i tillvaron. Kursen är en distansutbildning på halvtid med fyra obligatoriska träffar på skolan. Du behöver inga förkunskaper.

Kursen vänder sig till dig som vill prova på eller fortsätta med kreativt skapande och symbolarbete för att fördjupa din relation med dig själv. Kursen handlar också om att komma i balans, att hitta återhämtning och ny kraft. Genom olika skapandeformer strävar vi efter att få fatt i oss själva – eller kanske hitta tillbaka till oss själva – där varje målning/lerfigur/skapelse kan ge insikter om dig själv. Huvudlärare och kursansvarig för Skapa dig vidare heter Johan Holmgren. Han är legitimerad fysioterapeut och arkitekt, har studerat konst och har mångårig erfarenhet av traditionell yoga och meditation.

 

Kursinnehåll

Under kursen kommer vi att måla (bland annat utifrån Vedic Art), skapa i lera och andra material, skriva olika texter och läsa berättelser. Vi använder oss bland annat av naturen som inspiration i skapandeprocessen men också som återhämtning och kraftkälla. Genom ayurveda och yoga lär vi även känna vår fysiska och psykiska kropp, hur vi kan ta hand om dem och komma i balans utifrån ens egna unika behov. Vi arbetar även med KASAM. KASAM står för Känsla Av SAMmanhang och träffarna är utformade för att du ska få möjlighet att arbeta med din egen känsla av sammanhang i livet – något som bevisats ha goda effekter på människans hälsa. Även meditation, avslappningsövningar och stresshantering sker löpande under kursens gång.

Vid kursens slut får du ett kursintyg.

 

Fysiska träffar på Väddö folkhögskola

Vi ses på fyra träffar på skolan med kravlöst skapande och utforskande som ledord. Deltagande i kursträffarna är obligatoriskt.

Kost och logi vid de fysiska träffarna kostar 1450 kr per träff (logi under två nätter, inkl. lakan och handduk, samt kost dag 1-3). Bor du i närheten av skolan kan du välja att betala enbart för kost vilket då kostar 630 kr per träff.

En kostnad för kursmaterial tillkommer också.

 

De fysiska träffarnas upplägg

Nedan kan du ta del av hur de olika träffarna kommer att se ut och vilket tema de har.

Träff 1: Var är jag idag?

Grupp 1: 25/8 – 27/8 2021 (ons-fre vecka 34)
Grupp 2: 1/9 – 3/9 2021 (ons-fre vecka 35)

Tider:
Ons: kl. 15.00-19.00
Tors: kl. 08.30-19.00
Fre: kl. 08.30-16.00

Du arbetar med ditt nu: ”Hur har jag det i mitt liv idag?”. Du stannar upp och överblickar nuet och får prova på avslappningsmetoder för att vila i nuet. Vi pratar om hur stress eventuellt påverkar ditt liv. Vi pratar om vikten av att känna mening i livet.

Träff 2: Var kommer jag ifrån?

Grupp 1: 29/9 – 1/10 2021 (ons-fre vecka 39)
Grupp 2: 6/10 – 8/10 2021 (ons-fre vecka 40)

Tider:
Ons: kl. 15.00-19.00
Tors: kl. 08.30-19.00
Fre: kl. 08.30-16.00

Du får arbeta med din egen historia. Var har jag mina rötter och hur har de påverkat mig i livet? Här introduceras även ayurvedans holistiska syn på människan och hälsa. Vi är alla olika och varje människa har en unik väg till hälsa. Så, vem är du och vad behöver du?

Träff 3: Vart är jag på väg?

Grupp 1: 10/11 – 12/11 2021 (ons-fre vecka 45)
Grupp 2: 17/11 – 19/11 2021 (ons-fre vecka 46)

Tider:
Ons: kl. 15.00-19.00
Tors: kl. 08.30-19.00
Fre: kl. 08.30-16.00

Du arbetar med din framtid, lämnar det som du vill göra dig av med och tar med dig det du behöver framåt. Vi tar hjälp av naturen som kraftkälla. Vi utforskar lusten och tryggheten inuti oss själva för att skapa riktning mot vår framtid och våra drömmar.

Träff 4: Hela människan

Grupp 1: 8/12 – 10/12 2021 (ons-fre vecka 49)
Grupp 2: 15/12 – 17/12 2021 (ons-fre vecka 50)

Tider:
Ons: kl. 15.00-19.00
Tors: kl. 08.30-19.00
Fre: kl. 08.30-16.00

Vi fördjupar oss i det holistiska synsättet, där hela människan får sitt utrymme. Vi fördjupar oss eventuellt i vissa tidigare kursmoment utifrån önskemål från gruppen. Vi börjar knyta ihop säcken, skapar en gemensam avslutningsceremoni och välkomnar ett nytt år.

 

Distansundervisning mellan träffarna

Mellan träffarna arbetar du med din egen process i uppgifter som knyter an till träffarna och som ger dig en väg in i en skapande, meningsfull vardag. Du delar reflektioner och målade bilder med din grupp via vår kursplattform. Du läser utvalda böcker och kompendier enligt litteraturlistan (listan delas ut vid kursens start).

Arbetet mellan träffarna kan du lägga upp till stor del som du vill, men du behöver arbeta med vissa uppgifter en liten stund varje dag, exempelvis någon närvaro- eller avslappningsövning.

Du behöver ha tillgång till en dator eller motsvarande för att kunna delta i distansundervisningen.

 

Ansökan och antagning

Du ansöker till utbildningen digitalt via vår administrativa plattform Schoolsoft. Där loggar du in (eller skapar ett konto om du inte redan har ett) och följer sedan instruktionerna på skärmen för att skicka in din ansökan. Till ansökan ska du bifoga ett personligt brev där du berättar om dig själv och varför du vill gå kursen. Berätta även om du har sökt till kursen tidigare. Sista ansökningsdag är den 16 maj 2021. Antagningen sker löpande så kursplatserna kan bli fyllda innan sista ansökningsdag.

Det är skolan som bedömer dina förutsättningar för att kunna tillgodogöra dig utbildningen.

Välkommen till en inspirerande termin tillsammans med oss!

Kursfakta

Ansökan för VT22 öppnar hösten 2021

Kursstart: 18 augusti 2021

Kurslängd: 1 termin, 18 veckor (vecka 33-51)

Kursslut: 21 december 2021

Studietakt: Halvtid (50%) och på distans med 4 obligatoriska träffar på skolan.

Ansök senast: Ansökan för HT21 stängde den 16 maj 2021.

Antal platser: 12 platser

Förkunskaper: Inga förkunskaper krävs.

Antagningskriterier: Bifoga ett personligt brev till din ansökan där du berättar varför du vill gå kursen, ange även om du sökt till kursen tidigare. Tillgång till dator är ett antagningskrav.

När du fått antagningsbeskedet och bestämt dig för att börja på skolan ska du skicka in ett personbevis för studier till oss. Personbevis beställer du själv från Skatteverkets hemsida.

Urval: Det är skolan som bedömer dina förutsättningar att kunna tillgodogöra dig utbildningen.

CSN: Kursen är CSN-berättigad.

Kostnad: Kost och logi vid de fysiska träffarna kostar 1450 kr per träff (logi under två nätter, inkl. lakan och handduk, samt kost dag 1-3).

Bor du i närheten av skolan kan du välja att betala enbart för kost vilket då kostar 630 kr per träff.

En kostnad för kursmaterial tillkommer också.

Kontaktperson: Johan Holmgren, kursansvarig och huvudlärare
E-post: johan.holmgren@vaddo.fhsk.se

VAD VÅRA STUDERANDE SÄGER:

Citat 2

Kul och viktig kurs som ger ett sammanhang, kraft och inspiration att göra dom förändringar som är nödvändiga.

Kim, Ekohushåll – i teori och praktik

Citat 4

Den bästa terminen hittills i mitt liv!

Maria, Irländsk folkmusik

Citat 3

De viktigaste kunskaperna jag någonsin har fått och aldrig en tråkig stund! Och då har jag gått 7 år på universitetet, så jag vet vad jag pratar om.

Salma, Ekohushåll – i teori och praktik

Share This