ALLMÄN KURS I NORRTÄLJE

Hem E Kurser E Allmän kurs i Norrtälje

Bli behörig på Allmän kurs i Norrtälje!

Allmän kurs i Norrtälje är en heltidsutbildning för dig över 18 år som vill läsa in motsvarande gymnasiekurser. Du studerar mellan 1–3 år, beroende på vad du har för tidigare erfarenhet. Har du till exempel läst ett år på gymnasiet behöver du bara läsa två år på folkhögskola för att få din högskolebehörighet. Utbildningen är CSN-berättigad och vi studerar på dagtid.

Hos oss studerar du i en lugn och kreativ miljö med din framtid i fokus. Vi lägger upp en personlig kursplan som är anpassad efter dina behov. Efter avslutad kurs får du ett omdöme som ger dig behörighet att söka vidare till högskolan, andra utbildningar eller komma ut i arbetslivet. Om du vill öva för högskoleprovet hjälper vi dig med det också.

Det här kommer du att studera:

 • Matematik
 • Svenska
 • Engelska
 • Historia
 • Samhällskunskap
 • Religion
 • Naturkunskap

Du som deltagare förväntas lägga ner i genomsnitt 40 h per vecka på studierna, varav hälften av tiden är schemalagt lärarlett studiearbete.

 

Ansökningskriterier

För att kunna söka till kursen behöver du fylla minst 18 år senast det året du börjar hos oss. Du ska dessutom delta på en personlig intervju samt bifoga personbevis för studier till din ansökan. Personbevis beställer du kostnadsfritt från Skatteverkets hemsida.

 

Så här studerar vi

På Allmän kurs i Norrtälje, arbetar vi med varierande undervisningsmetoder. Enskilda arbeten varvas med projektarbeten och grupparbeten. Vi har inlämningsuppgifter och muntliga redovisningar och gör studiebesök, teater- och museibesök. En stor del av undervisningen bygger på diskussioner och delaktighet. Vår filosofi är att alla deltagare har värdefulla kunskaper och erfarenheter, något som är viktigt att ta till vara på.

Att studera på folkhögskola är inte som att studera på grundskola, gymnasium eller Komvux. Folkhögskolan är en helt egen studieform – här utgår lärandet från dina och dina kurskamraters behov, erfarenheter och förkunskaper. Med gemenskap och struktur vill vi inspirera dig till att växa tillsammans med andra.

Om du vill veta mer om hur det är att studera på Allmän kurs i Norrtälje, kan du läsa vår deltagarintervju.

 

Studieomdöme istället för betyg

När du läser på allmän kurs får du inte betyg i varje enskilt ämne. I stället får du efter varje fullföljt studieår ett så kallat studieomdöme – gemensamt för alla ämnen du har läst – som skolans lärare tillsammans sätter vid slutet av varje läsår.

Det här omdöme ger en bild av dina förutsättningar att klara fortsatta studier. Tillsammans med grundläggande behörighet för högskolestudier ger studieomdömet dig möjlighet att söka högskoleplats i folkhögskolans egen kvotgrupp. De faktorer som dina lärare tittar på när studieomdömet sätts är:

 • Dina kunskaper, färdigheter och utveckling av dessa.
 • Din förmåga till analys, bearbetning och överblick.
 • Dina ambitioner, din uthållighet och din förmåga att organisera studier.
 • Din sociala förmåga.

En förutsättning för att du ska få ditt studieomdöme är att du har minst 80% närvaro på lektionerna.

 

Vad kostar det?

Undervisningen är kostnadsfri men vi tar ut en avgift på 1200 kr per termin för studielitteratur, licenser, försäkring, inträden, utflykter, fika samt lån av dator.

 

Studiemedel

Studier på Allmän kurs i Norrtälje berättigar till studiemedel via CSN (Centrala studiestödsnämnden). Om du vill söka studiemedel måste du själv fylla i en ansökan om det på CSN:s hemsida.

 

Plats

Utbildningslokalen ligger i Norrtälje på Evert Taubes gata 1, med närhet till kollektivtrafik, restauranger och butiker.

Du tar dig till oss via kollektivtrafik antingen genom att gå av på busshållplatsen ”Campus Roslagen” (buss nr. 676, m.fl.) följt av en promenad på ca 700 meter, eller genom att åka från Norrtälje busstation med buss nr. 656 till busshållplatsen ”Vakten” och promenera ca 250 meter.

 

Så här går ansökningsprocessen till

1. Fyll i och skicka in din ansökan
När du klickar på ansökningslänken skickas du till vårt administrativa system, Schoolsoft. Där loggar du in (eller skapar ett eget konto om du inte redan har ett), fyller i och skickar in det digitala formuläret.

2. Personlig intervju och informationsmöte
Inför terminsstarterna har vi ett antal informationsmöten. Här presenterar vi lärare, berättar om skolan, skolans målsättning, hur vi bedriver studier på folkhögskolan, vår arbetsform och hur vi gör bedömning inför utfärdande av studieomdöme. Här har du givetvis också möjligheter att ställa frågor.

Därefter samtalar vi med varje sökande var för sig, vem man är, studiebakgrund samt vilka mål varje sökande har med sina studier. Vid dessa informationsmöten kan du också fylla i och lämna in din ansökan på plats. Vi antar inte någon som vi inte träffat och samtalat med.

Informationsmöten och personliga intervjuer genomförs i våra lokaler i Norrtälje.

3. Urval
Utifrån den personliga intervjun gör skolan en samlad bedömning om sökande kan tillgodogöra sig utbildningen.

4. Antagningsbesked
Antagningsbesked skickas ut till din registrerade e-postadress.

Vi antar sökande löpande fram till kursstarten den 8 januari 2024. Varmt välkommen med din ansökan!

 
Ansök till vårterminen 2024
 

Kursfakta

Kursstart: 8 januari 2024

Sista ansökningsdag: Vi har löpande antagning fram till kursstart.

Plats: Evert Taubes gata 1, Norrtälje

Antagningsvillkor: Personlig intervju, personbevis för studier och du måste ha fyllt 18 år senast det år du börjar hos oss.

Terminsdatum läsåret 2024:
8 januari – 7 juni
19 augusti – 20 december

Antagning: Två gånger per år (augusti och januari).

Ekonomi: Undervisningen är kostnadsfri men vi tar ut en avgift på 1200 kr per termin för studielitteratur, licenser, försäkring, inträden, utflykter, fika samt lån av dator.

CSN: Studierna är studiemedelsberättigade.

Kontaktperson:
Anna Leander, kursansvarig
E-post: anna.leander@allmankurs.se
Telefon: 08-745 82 04

Direktnummer till Allmän kurs i Norrtälje: 070-241 28 11

Facebook

VAD VÅRA STUDERANDE SÄGER:

Citat 4

Den bästa terminen hittills i mitt liv!

Maria, Irländsk folkmusik

Citat 2

Kul och viktig kurs som ger ett sammanhang, kraft och inspiration att göra dom förändringar som är nödvändiga.

Kim, Ekohushåll – i teori och praktik

Citat 1

En kurs som visar en vägen inför resten av livet.

Jon, Irländsk folkmusik