Allmän kurs i Norrtälje – Väddö folkhögskola

ALLMÄN KURS I NORRTÄLJE

Hem E Kurser E Allmän kurs i Norrtälje
Ansök till vårterminen 2025
 

Bli behörig på Allmän kurs i Norrtälje

Allmän kurs i Norrtälje är till för dig som vill läsa in motsvarande gymnasiekurser för att bli behörig till högre studier, till exempel på yrkeshögskola eller på universitet. Vi studerar på heltid i centrala lokaler i Norrtälje. Du som vill kan välja inriktningen Egen beredskap och lära dig om krishantering samtidigt som du studerar de behörighetsgivande ämnena.

 

Utbildningsinnehåll

Hos oss studerar du i en lugn och kreativ miljö med din framtid i fokus. Vi lägger upp en personlig kursplan som är anpassad efter dina behov. Efter avslutad kurs får du ett omdöme som ger dig behörighet att söka vidare till högskolan, andra utbildningar eller komma ut i arbetslivet. Om du vill öva för högskoleprovet hjälper vi dig med det också.

Det här kommer du att studera:

  • Matematik
  • Svenska
  • Engelska
  • Historia
  • Samhällskunskap
  • Religion
  • Naturkunskap

 

Kombinera behörighet med beredskap

När du studerar på Allmän kurs i Norrtälje kan du välja den frivilliga inriktningen Egen beredskap. Egen beredskap handlar om hur du kan förbereda dig för ovanliga situationer, till exempel långa strömavbrott, oväder eller andra saker som stör hur samhället fungerar. Det är kunskap och färdighet som du kommer ha nytta av vad du än väljer att studera eller arbeta med efter att du blivit behörig till högre studier.

Följande delkurser/moment ingår i inriktningen:

  • Sätta samman en krislåda
  • Planera för det oväntade
  • Kris- och stresshantering
  • Hålla värmen
  • Elda på olika sätt
  • Livsmedelshantering och matlagning
  • Enkel sanitet
  • Vattenhantering
  • Kunna agera för att bemöta en kris efter bästa förmåga, enskilt eller i grupp

Ordet ”kris” möter oss allt oftare på löpsedlar och i media och samtiden kan upplevas som osäker. Dock är dagens unga inte den första generationen som präglas av osäkerhet. Ett exempel är rockbandet R.E.M som redan under 80- och 90-talen sjöng om den pågående samhällskollapsen.

Men rent konkret; vad kan du göra för att bemöta samhällsstörningar på enklaste nivå? Konservburkar och ficklampor i all ära men din mentala beredskap är en viktig komponent som kompletterar all annan utrustning.

Med små medel kan du göra mycket för att återvinna kontrollen på hemmaplan i händelse av en samhällsstörning, eller åtminstone känslan av kontroll. Vi kommer givetvis fylla på krislådan och bekanta oss med innehållet men i inriktningen ingår även en förståelse för vad som är en kris och diskussioner kring hur man som individ kan påverka. Historiska samhällsstörningar används som exempel för att visa vilka lärdomar man har tagit till sig, till exempel efter stormen Alfrida 2019.

Vi varvar teori med praktik och du kommer att övas i att utveckla din självständighet, beslutsförmåga och samarbetsförmåga. Vi studerar via en blandning av föreläsningar, praktiska övningar – både individuellt och i grupp – samt via studier av fiktiva samhällsstörningar.

Innehållet i inriktningen kan komma att ändras något innan sista ansökningsdag, då vi kontinuerligt ser över hur vi kan göra inriktningen så bra och innehållsrik som möjligt.

 

Agenda 2030

Väddö folkhögskola strävar efter hållbar utveckling i enlighet med FN:s globala mål i alla våra utbildningar. Allmän kurs i Norrtälje: Egen beredskap har vi valt att placera under följande mål:

  • 1.5 Bygg motståndskraft mot ekonomiska, sociala och miljörelaterade katastrofer
  • 3.D Förbättra tidiga varningssystem för globala hälsorisker
  • 11.5 Mildra de negativa effekterna av naturkatastrofer
  • 11.B Implementera strategier för inkludering, resurseffektivitet och katastrofriskreducering
  • 13.1 Stärk motståndskraften mot och anpassningsförmågan till klimatrelaterade katastrofer

 

Upplägg

Allmän kurs i Norrtälje ges på heltid, på plats i Norrtälje och pågår mellan 1–3 år. Utbildningens längd beror på vad du har för tidigare erfarenhet. Har du till exempel läst ett år på gymnasiet behöver du bara läsa två år på folkhögskola för att få din högskolebehörighet.

Du som deltagare förväntas lägga ner i genomsnitt 40 h per vecka på studierna, varav hälften av tiden är schemalagt lärarlett studiearbete.

 

Så här studerar vi

På Allmän kurs i Norrtälje arbetar vi med varierande undervisningsmetoder. Enskilda arbeten varvas med projektarbeten och grupparbeten. Vi har inlämningsuppgifter och muntliga redovisningar och gör studiebesök, teater- och museibesök. En stor del av undervisningen bygger på diskussioner och delaktighet. Vår filosofi är att alla deltagare har värdefulla kunskaper och erfarenheter, något som är viktigt att ta till vara på.

Att studera på folkhögskola är inte som att studera på grundskola, gymnasium eller Komvux. Folkhögskolan är en helt egen studieform – här utgår lärandet från dina och dina kurskamraters behov, erfarenheter och förkunskaper. Med gemenskap och struktur vill vi inspirera dig till att växa tillsammans med andra.

Om du vill veta mer om hur det är att studera på Allmän kurs i Norrtälje, kan du läsa vår deltagarintervju.

 

Studieomdöme i stället för betyg

När du läser på allmän kurs får du inte betyg i varje enskilt ämne. I stället får du efter varje fullföljt studieår ett så kallat studieomdöme – gemensamt för alla ämnen du har läst – som skolans lärare tillsammans sätter vid slutet av varje läsår.

Det här omdöme ger en bild av dina förutsättningar att klara fortsatta studier. Tillsammans med grundläggande behörighet för högskolestudier ger studieomdömet dig möjlighet att söka högskoleplats i folkhögskolans egen kvotgrupp. De faktorer som dina lärare tittar på när studieomdömet sätts är:

  • Dina kunskaper, färdigheter och utveckling av dessa.
  • Din förmåga till analys, bearbetning och överblick.
  • Dina ambitioner, din uthållighet och din förmåga att organisera studier.
  • Din sociala förmåga.

En förutsättning för att du ska få ditt studieomdöme är att du har minst 80% närvaro på lektionerna.

 

Plats

Utbildningslokalen ligger i Norrtälje på Evert Taubes gata 1, med närhet till kollektivtrafik, restauranger och butiker.

Du tar dig till oss via kollektivtrafik antingen genom att gå av på busshållplatsen ”Campus Roslagen” (buss nr. 676, m.fl.) följt av en promenad på ca 700 meter, eller genom att åka från Norrtälje busstation med buss nr. 656 till busshållplatsen ”Vakten” och promenera ca 250 meter.

 

Ekonomi och CSN

Undervisningen är kostnadsfri men vi tar ut en avgift på 1200 kr per termin för studielitteratur, licenser, försäkring, inträden, utflykter, fika samt lån av dator.

Studier på Allmän kurs i Norrtälje berättigar till studiemedel via CSN (Centrala studiestödsnämnden). Om du vill söka studiemedel måste du själv fylla i en ansökan om det på CSN:s hemsida.

 

Studietider

Studietider för 2025 är följande.

Vårterminen 2025:
2025-01-08 – 2025-06-10

Höstterminen 2025:
2025-08-18 – 2025-12-19

 

Ansökningskrav

För att kunna söka till Allmän kurs i Norrtälje behöver du fylla minst 18 år senast det året du börjar hos oss. I din ansökan ska du berätta om dig själv och varför du vill gå utbildningen och bifoga ett personbevis för studier. Personbevis beställer du kostnadsfritt från Skatteverkets hemsida. Du ska dessutom delta på en personlig intervju.

 

Så här går ansökningsprocessen till

 

1. Fyll i och skicka in din ansökan

När du klickar på ansökningslänken skickas du till vårt administrativa system, Schoolsoft. Där loggar du in (eller skapar ett eget konto om du inte redan har ett), fyller i och skickar in det digitala formuläret.

2. Personlig intervju med information

Efter att vi har hanterat din ansökan kallas du till en intervju. Vi har enskilda intervjuer med alla som vi antar till utbildningen.

Under intervjun pratar vi om vem du är, din studiebakgrund och vilka mål du har med dina studier. Vi berättar också mer om utbildningen, vår arbetsform och vilka lärarna är. Intervjuerna genomförs i våra lokaler i Norrtälje.

3. Urval

Utifrån den intervjun gör skolan en samlad bedömning om du som söker kan tillgodogöra dig utbildningen.

4. Antagningsbesked

Antagningsbesked skickas ut till din registrerade e-postadress.

 
Ansök till vårterminen 2025

 

Kontakt

Har du några frågor om utbildningen? Kontakta då kursansvarig lärare, Maria Whinberg, på e-postadress maria.whinberg@vaddo.fhsk.se

Du kan också ringa till Allmän kurs i Norrtäljes direkttelefon på: 070-241 28 11.

 

Kursfakta

Startdatum: Onsdag 8 januari 2025

Studietakt: Heltid (100%)

Plats: Evert Taubes gata 1, Norrtälje

Upplägg: Allmän kurs i Norrtälje ges på heltid, på plats i Norrtälje och pågår mellan 1–3 år.

Ansök senast: 31 december 2024

Antagningskrav: Du måste ha fyllt 18 år senast det år du börjar hos oss. I din ansökan ska du berätta kort om dig själv och bifoga personbevis för studier. Du ska också delta på en personlig intervju.

Studietider 2025:
VT: 2025-01-08 – 2025-06-10
HT: 2025-08-18 – 2025-12-19

Kontakt:
Maria Whinberg, lärare och kursansvarig
E-post: maria.whinberg@vaddo.fhsk.se

Direktnummer till Allmän kurs i Norrtälje: 070-241 28 11

Facebook

VAD VÅRA STUDERANDE SÄGER:

Citat 1

Känner mig verkligen omhändertagen

Naramsin, Allmän kurs Distans

Citat 4

En personlig vinst är mitt nyfunna mod

Erika, Allmän kurs Distans

Citat 3

De viktigaste kunskaperna jag någonsin har fått och aldrig en tråkig stund! Och då har jag gått 7 år på universitetet, så jag vet vad jag pratar om.

Salma, Ekohushåll – i teori och praktik