ALLMÄN KURS I NORRTÄLJE

Hem E Kurser E Allmän kurs i Norrtälje E Deltagarintervju från Allmän kurs i Norrtälje

Deltagarintervju från Allmän kurs i Norrtälje

Här kan du läsa en intervju med Sara och Jenny som studerade på Allmän kurs i Norrtälje. Allmän kurs i Norrtälje är en utbildning för vuxna som inte har studerat färdigt på gymnasiet och som vill bli behöriga till högre studier.

 

Ska vi börja med vad ni heter?

Sara: Jag heter Sara.
Jenny: Och jag heter Jenny.

 

Hur skulle ni förklara Allmän kurs för någon som aldrig hört talas om den?

Jenny: Här vill alla komma någonstans, vi är olika människor men alla har samma mål. Vi hjälper till att pusha varandra. Till exempel du och jag, Sara, vi brukar ju pusha varandra och göra saker tillsammans.

Lärarna brukar säga: ”Vi gör på ditt sätt, hur vill du göra? Vad är bäst för dig?”, och gör allt för att vi ska lyckas. Det är ett helt annat individfokus än på gymnasiet.

Sara: Det handlar inte bara om hur du presterar på uppgifter, utan också om hur du kommunicerar, hur du tar dig an arbetsuppgifter, din personliga utveckling, etc. – det är ett mycket pedagogiskt förhållningssätt. Man får utrymme att utforska vad man är bra på. Jag har till exempel fått föreläsa om saker jag brinner för, vilket jag aldrig fått på gymnasiet. Här får man verkligen utrymme att växa.

 

Hur ser en vanlig dag på Allmän kurs i Norrtälje ut?

Jenny: Varje dag är schemalagd med lektioner i olika ämnen. Men vet jag att det är något särskilt jag behöver jobba med, så är det inte omöjligt att få tid att jobba med just det. Studierna är anpassade till din bästa förmåga att lyckas. Det upplägget gör också att man blir mer motiverad.

Sara: Ja, det är typ så. Vi har scheman som en vanlig skola och för vissa är det jätteskönt att veta vad de ska göra. Samtidigt har vi friheten att kunna strukturera upp våra dagar på det sätt vi behöver just då. Det är en stor frihet.

 

Är det för mycket eget ansvar eller går det att balansera?

Sara: Det finns vissa här som tycker om att arbeta fritt och ha eget ansvar, medan andra behöver mer struktur. Det handlar mycket om att kunna uttrycka för lärarna vilken hjälp man behöver. Jag tycker att det finns en jättefin balans.

Jenny: Jag tycker om struktur men ibland behöver jag arbeta fritt. Nu när jag snart ska sluta fokuserar jag på ett ämne i taget tills det är klart. Det har funkat jättebra.

När jag gick i den vanliga skolan klarade jag inte av att plugga, men när jag kom hit var det kul att lära sig saker. Jag har till exempel aldrig varit intresserad av historia förut men när jag började här blev det värsta grejen, jag började läsa om det och blev intresserad.

 

Vad skulle ni säga är det bästa med Allmän kurs i Norrtälje?

Jenny: Gemenskapen. Jag skulle aldrig kunna plugga till exempel på distans. Att komma hit, dela den här gemenskapen med andra och just få den här rutinen är det absolut bästa.

Sara: Utvecklingen som kommer med lärandet. Sedan jag började här har jag utvecklats jättemycket som människa. Jag har blivit mer säker i mig själv.

 

Vad tycker ni om lärarna?

Jenny: Jag har en stor kärlek till våra lärare. Maria, till exempel, är verkligen unik. Jag har aldrig träffat en sån människa. Det är som en familjeaura här. Hon går alltid att lita på och jag känner aldrig någon stress inför att säga någonting. Jag kan vara skitsur ibland och säga att allt går åt helvete och då leder hon mig alltid i rätt riktning.

Sara: Alltså, jag älskar lärarna. Jag känner mig väldigt bekväm med dem. De tar sig tid att lära känna oss. Inte bara vad vi är för typ av elever, utan vad vi är för människor. De tar hänsyn till våra liv utanför skolan. Jag har öppnat upp och berättat för lärarna om vad jag går igenom utanför skolan och har fått mycket stöttning av dem. För mig har det varit jättestort att bara bli sedd. Så var det inte på gymnasiet.

 

Varför valde ni just Allmän kurs i Norrtälje?

Jenny: Jag började jobba när jag var 15 år. Jag hade inställningen att jag aldrig skulle klara av att plugga. Senare hörde jag talas om Allmän kurs och tänkte att det var värt att testa igen. Jag kom hit på besök och direkt var det en sådan vibe att jag kände att jag hörde hemma här. Då blev det ett självklart val.

Jag håller på med musik men kunde inte leva på det just då. Jag tänkte att jag passar på att plugga i tre år, satsar på musiken under tiden, och får då allt i ett. Jag bestämde mig för att jag hade tre år på mig att lyckas med musiken – och det har jag faktiskt gjort nu! I juni flyttar jag till Spanien och ska börja jobba med musik på heltid. Jag kommer att plugga vidare senare men nu har jag grunden att stå på. När jag tänker efter är att börja här bland det bästa jag har gjort.

Sara: Jag hoppade av gymnasiet, jag inte fixade att plugga då. Samtidigt visste jag att jag ville plugga vidare senare. Det var efter min mammaledighet som jag började titta på olika utbildningar. Jag fick tips om Väddö folkhögskola och fastnade ganska direkt vid upplägget och att läraren vid antagningsintervjun ställde frågor om vad jag behövde. Jag vill studera vidare på universitetet sedan. Jag skulle vilja bli lärare, kanske på folkhögskola och komma tillbaka hit och jobba?

 

En musiker och en lärare – det är helt underbart.

Jenny: Ja. Och vi har ju verkligen hittat varandra också.

Sara: Ja, verkligen. Man hittar vänner för livet här. Man växer med varandra och utvecklas tillsammans.

Jenny: Jag som har varit här länge – jag är en riktig OG – de som jag gick med i början har jag fortfarande jättetighta band till. Jag flyttade hit ganska nyligen och kände liksom ingen. Men man är aldrig ensam när man kommer till en folkhögskola, för det är en sådan blandning av människor.

 

Vilket råd skulle du ge till någon som funderar på att studera på Allmän kurs?

Jenny: Gör det.

Sara: Ja, gör det bara. Här är det okej att vara precis som man är. Är det något ställe som man kan vara sig själv på så är det på Allmän kurs. Och här kan man verkligen växa.

Jenny: Och det säger vi inte bara för att det ska vara fint utan för att det är så.

Sara: Ja, det är så på riktigt.

 
Läs mer om Allmän kurs i Norrtälje och hur du ansöker under kursinformation.
 

VAD VÅRA STUDERANDE SÄGER:

Citat 4

Den bästa terminen hittills i mitt liv!

Maria, Irländsk folkmusik

Citat 3

De viktigaste kunskaperna jag någonsin har fått och aldrig en tråkig stund! Och då har jag gått 7 år på universitetet, så jag vet vad jag pratar om.

Salma, Ekohushåll – i teori och praktik

Citat 1

En kurs som visar en vägen inför resten av livet.

Jon, Irländsk folkmusik