IRLÄNDSK FOLKMUSIK

Spela irländsk folkmusik på distans

Har du spelat ditt melodiinstrument i minst två år och är nyfiken på irländsk folkmusik? På Irländsk folkmusik får du fördjupa dig inom genren under en termin. Kursen är på halvtid (50%) och ges på distans med tre helgträffar på Väddö folkhögskola i natursköna Roslagen.

Vi fokuserar på att lära oss irländska reels, jigs, polkor, m.m. på ett autentiskt vis. Förutom den musikaliska huvuddelen lägger vi även stor vikt på personlig utveckling och gruppdynamiska övningar. Under kursen varvar vi distansundervisning via filmer/tutorials, enskilda videolektioner och digitala zoom-träffar med tre härliga helgträffar då vi ses på Väddö folkhögskola i natursköna Roslagen och tillsammans spelar det vi har lärt oss under distansundervisningen.

 

Förkunskaper

Du ska ha spelat ett melodiinstrument (fiol, flöjt, mandolin, banjo, dragspel, harpa, gitarr, bouzouki, etc.) i minst två år. Du behöver även ha viss datorvana samt tillgång till en dator med internetuppkoppling för att kunna ta del av distansundervisningen.

 

Lärare

Jennikel Andersson är kursansvarig lärare för utbildningen. Hon har en masterexamen i irländsk folkmusik från University of Limerick och har de senaste 12 åren drivit terminsbaserade irländska folkmusikutbildningar på svenska folkhögskolor. Du hittar mer information om Jennikel på www.jennikel.se

 

Citat om kursen från tidigare deltagare

”Den bästa terminen hittills i mitt liv!”
/Maria

”En kurs som visar en vägen inför resten av livet.”
/Jon

”Det som jag är mest glad över är den personliga utveckling som kursen bidragit till!”
/Tim

”Det som är så utmärkande med Jennikels pedagogik är hennes fingertoppskänsla för individen i gruppen samt hennes förmåga att direkt vidta de åtgärder som behövs för att föra gruppen framåt.”
/Camilla

 

Kursträffarna

Kursträffarna sker under tre helger under höstterminen 2021 på följande datum:

10–12 september (v. 36)
8–10 oktober (v. 40)
19–21 november (v. 46)

Varje kursträff består av 2,5 dagar (fredag kväll till söndag eftermiddag) på skolan. Under träffarna ingår logi med helpension på skolans internat. Kostnaden är 1450 kr per träff. I priset ingår logi under två nätter inklusive lakan, handduk och städning samt kost från fredag kväll till söndag eftermiddag.

Bor du i närheten av skolan kan du välja att betala enbart för kost vilket då kostar 630 kr per träff. Enstaka måltider eller möjlighet till egen matlagning under kursträffarna kan skolan inte erbjuda.

 

Ansökan och antagning

Du ansöker till utbildningen digitalt via vår administrativa plattform Schoolsoft. Där loggar du in (eller skapar ett konto om du inte redan har ett) och följer sedan instruktionerna på skärmen för att skicka in din ansökan. I ansökan ska du inkludera en kortfattad beskrivning av din musikaliska bakgrund och vad du vill få ut av kursen. Du ska även bifoga en film/ljudfil där du spelar en låt utan ackompanjemang. Ansökan är öppen fram till den 20 juni.

Utifrån ditt inskickade material gör skolan en samlad bedömning om du kan tillgodogöra dig utbildningen. Antagningsbesked kommer sedan att skickas ut via Schoolsoft.

Välkommen med din ansökan.

Kursfakta

Ansökan till vårterminen 2022 öppnar under hösten 2021

Kurslängd: 18 veckor (1 termin) på distans med tre helgträffar på Väddö folkhögskola

Kursdatum: 18 augusti 2021 – 21 december 2021

Studietakt: Halvtid (50%) och på distans

Sista ansökningsdag: Ansökan stängde den 20 juni 2021.

Förkunskaper: Du ska ha spelat ett melodiinstrument (fiol, flöjt, mandolin, banjo, dragspel, harpa, gitarr, bouzouki, etc.) i minst två år. Du behöver även ha viss datorvana samt tillgång till en dator med internetuppkoppling för att kunna ta del av distansundervisningen.

Ekonomi: Undervisningen är kostnadsfri men du står själv för kost och logi under helgträffarna. Kost och logi under träffarna kostar 1450 kr per träff (logi under två nätter, inkl. lakan och handduk, samt kost under fredag kväll till söndag eftermiddag).

Bor du i närheten kan du välja att betala enbart för kost, vilket då kostar 630 kr per träff. Enstaka måltider eller möjlighet till egen matlagning under kursträffarna kan skolan inte erbjuda.

CSN: Kursen är studiemedelsberättigad.

Kontaktperson:
Jennikel Andersson, kursansvarig lärare
E-post: jennikel.andersson@vaddo.fhsk.se
Telefon: 073-023 90 23

VAD VÅRA STUDERANDE SÄGER:

Citat 2

Kul och viktig kurs som ger ett sammanhang, kraft och inspiration att göra dom förändringar som är nödvändiga.

Kim, Ekohushåll – i teori och praktik

Citat 3

De viktigaste kunskaperna jag någonsin har fått och aldrig en tråkig stund! Och då har jag gått 7 år på universitetet, så jag vet vad jag pratar om.

Salma, Ekohushåll – i teori och praktik

Citat 1

En kurs som visar en vägen inför resten av livet.

Jon, Irländsk folkmusik

Share This