IRLÄNDSK FOLKMUSIK

Spela irländsk folkmusik på distans

Har du spelat ditt melodiinstrument i minst två år och är nyfiken på irländsk folkmusik? På Irländsk folkmusik får du fördjupa dig inom genren under en termin. Kursen är på halvtid (50%) och ges på distans med fyra helgträffar på Väddö folkhögskola i natursköna Roslagen.

Vi fokuserar på att lära oss irländska reels, jigs, polkor, m.m. på ett autentiskt vis. Förutom den musikaliska huvuddelen lägger vi även stor vikt på personlig utveckling och gruppdynamiska övningar. Under kursen varvar vi distansundervisning via filmer/tutorials, enskilda videolektioner och digitala zoom-träffar med fyra härliga helgträffar då vi ses på Väddö folkhögskola i natursköna Roslagen och tillsammans spelar det vi har lärt oss under distansundervisningen.

 

Förkunskaper

Du ska ha spelat ett melodiinstrument (fiol, flöjt, mandolin, banjo, dragspel, harpa, gitarr, bouzouki, etc.) i minst två år. Du behöver även ha viss datorvana samt tillgång till en dator med internetuppkoppling för att kunna ta del av distansundervisningen.

 

Lärare

Jennikel Andersson är kursansvarig lärare för utbildningen. Hon har en masterexamen i irländsk folkmusik från University of Limerick och har de senaste 11 åren drivit terminsbaserade irländska folkmusikutbildningar på svenska folkhögskolor. Du hittar mer information om Jennikel på www.jennikel.se

 

Kursträffarna

Kursträffarna sker under fyra helger under vårterminen 2021 på följande datum:

29–31 januari (vecka 4)
19–21 mars (vecka 11)
23–25 april (vecka 16)
21–23 maj (vecka 20)

Varje kursträff består av 2,5 dagar (fredag kväll till söndag eftermiddag) på skolan. Under träffarna ingår logi med helpension på skolans internat. Kostnaden är 1450 kr per träff. I priset ingår logi under två nätter inklusive lakan, handduk och städning samt kost från fredag kväll till söndag eftermiddag.

Bor du i närheten av skolan kan du välja att betala enbart för kost vilket då kostar 630 kr per träff. Enstaka måltider eller möjlighet till egen matlagning under kursträffarna kan skolan inte erbjuda.

 

Ansökan och antagning

Du ansöker till utbildningen digitalt via vår administrativa plattform Schoolsoft. Där loggar du in (eller skapar ett konto om du inte redan har ett) och följer sedan instruktionerna på skärmen för att skicka in din ansökan. I ansökan ska du inkludera en kortfattad beskrivning av din musikaliska bakgrund och vad du vill få ut av kursen. Du ska även bifoga en film/ljudfil där du spelar en låt utan ackompanjemang. Ansökan är öppen fram till den 6 december.

Utifrån ditt inskickade material gör skolan en samlad bedömning om du kan tillgodogöra dig utbildningen. Antagningsbesked kommer sedan att skickas ut via Schoolsoft.

Välkommen med din ansökan.

Kursfakta

Kurslängd: 22 veckor (1 termin) på distans med fyra helgträffar på Väddö folkhögskola

Kursdatum: 4 januari 2021 – 4 juni 2021

Studietakt: Halvtid (50%) och på distans

Förkunskaper: Du ska ha spelat ett melodiinstrument (fiol, flöjt, mandolin, banjo, dragspel, harpa, gitarr, bouzouki, etc.) i minst två år. Du behöver även ha viss datorvana samt tillgång till en dator med internetuppkoppling för att kunna ta del av distansundervisningen.

Sista ansökningsdag: Ansökan är stängd.

Ekonomi: Undervisningen är kostnadsfri men du står själv för kost och logi under helgträffarna. Kost och logi under träffarna kostar 1450 kr per träff (logi under två nätter, inkl. lakan och handduk, samt kost under fredag kväll till söndag eftermiddag).

Bor du i närheten kan du välja att betala enbart för kost, vilket då kostar 630 kr per träff. Enstaka måltider eller möjlighet till egen matlagning under kursträffarna kan skolan inte erbjuda.

CSN: Kursen är studiemedelsberättigad.

Kontaktperson:
Jennikel Andersson, kursansvarig lärare
E-post: jennikel.andersson@vaddo.fhsk.se
Telefon: 073-023 90 23

VAD VÅRA STUDENTER SÄGER:

Citat 4

Något jag har uppskattat med att gå på folkhögskola är friheten att forma innehållet som också leder till stimulering av ansvarsförmåga och kreativitet. Det är också bra hur det tas hänsyn till elevernas mående.

Michaela Sundström Hälsopedagog

Citat 3

Det vi studerade gjorde vi också praktiskt, vilket gjorde att när jag sen kom ut som färdig hälsopedagog hade jag redan en praktisk erfarenhet av yrket.

Malin Zetterqvist, hälsopedagog

Citat 1

Väddötiden var bara början på min resa genom hälsans värld. Området hälsa är oändligt och på skolan får du tid och utrymme att grotta ner dig ordentligt.

Clara Olsson, hälsopedagog

Share This