IRLÄNDSK FOLKMUSIK

Hem E Kurser E Irländsk folkmusik

Lär dig spela irländsk folkmusik!

Har du spelat ditt melodiinstrument i minst två år och är nyfiken på irländsk folkmusik? På Irländsk folkmusik får du fördjupa dig inom genren under en termin. Kursen är på halvtid (50%) och ges via en kombination av platsträffar på Väddö folkhögskola, distansstudier och online-lektioner.

 

 

Kursinnehåll

Under kursen fokuserar vi på den irländska instrumentala folkmusiktraditionen och lär oss spela irländska folkdanslåtar så som reels, jigs, polkor, m.m. Du förväntas öva in en – två nya låtar på ditt instrument per vecka. Förutom den musikaliska huvuddelen av kursen lägger vi även stor vikt på personlig utveckling och använder oss av olika gruppdynamiska övningar så som delning (sharing). Vi jobbar även med meditation, närvaroövningar, olika slags uppvärmningar och pausmoment för att orka fokusera och spela utan att få ont.

Du kommer att få arbeta i olika konstellationer, till exempel i huvudinstrumentgrupper, individuellt och i par. Under hela terminen kommer du att ha en kurspartner som du träffas med varannan vecka. Kurspartnern skiftas varje månad. Du och din kurspartner övar på att spela upp låtarna för varandra, lyssnar med fördomsfria öron och spelar låtarna tillsammans. I slutet av kursen kommer du även att få göra ett individuellt arbete i form av en stilanalys som du sedan redovisar.

Du kommer vid något/några tillfällen under kursen att erbjudas möjlighet att uppträda med klassen på närliggande etablissemang, så som Kröns Handelsträdgård eller Restaurang Ankaret i Älmsta. Minst en gång under varje platsträff på Väddö arrangerar kursen en traditionell irländsk jam-session dit även musiker och besökare utifrån är välkomna.
 

Frivillig resa till Irland

Du har möjlighet att följa med på en frivillig resa till Irland under vecka 44. Läraren styr upp viss reseplanering gällande boende samt vissa aktiviteter. Alla kostnader står du för själv. Se över din tid och ekonomi och skriv i din ansökan om du planerar följa med på resan.

 

Förkunskaper

Du ska ha spelat ett melodiinstrument (fiol, flöjt, mandolin, banjo, dragspel, harpa, gitarr, bouzouki, etc.) i minst två år.

Du behöver även ha god datorvana samt tillgång till en egen dator med bra internetuppkoppling för att ta del av online-undervisningen.

Du behöver dessutom ha mjukvaran Zoom installerad på din dator och veta hur du använder den samt behärska Google appar så som Google Chatt och Google Classroom på en grundläggande nivå.

 

Upplägg

Irländsk folkmusik är en terminslång halvtidsutbildning som ges via en kombination av tre platsträffar på Väddö folkhögskola, distansstudier och online-lektioner.

Platsträffarna på Väddö folkhögskola är kursens tyngdpunkt och huvudmoment, de är obligatoriska. Dessa varvas med distansstudier via tutorials (filmer) samt enskilda och gemensamma online-lektioner på Zoom. Zoomlektioner sker på torsdagskvällar samt på vissa kvällar/helger enligt överenskommelse med din huvudinstrumentlärare. Enskilda instrumentlektioner sker ca 3 gånger per termin.

Vi använder Google Chatt/Google Spaces samt Google Classroom som kommunikationskanal och digital plattform, där vi har kontakt några gånger i veckan. Därmed behöver du behärska både Google och Zoom på en grundläggande nivå för att delta på kursen.

Du som deltagare förväntas lägga ner i genomsnitt 20 h per vecka på studierna, varav hälften av tiden är schemalagt lärarlett studiearbete.

 

Platsträffarna på skolan

Kursens huvudmoment är de tre obligatoriska platsträffarna som sker på Väddö folkhögskola. På platsträffarna ses vi på natursköna Väddö för musikundervisning i helklass, i mindre konstellationer och i par. Vi provar på den roliga och fartfyllda irländska set-dansen och kanske även någon sång.

Vi lär känna varandra genom olika dynamiska gruppövningar (sharing) och spelar på kvällarna i irländska jam-sessions. All undervisning är balanserad med mindfullness-, andnings- och avslappningsövningar, för att skapa och bevara en fin puls mellan inlärning, utövande, socialiserande och inre integration.

Under höstterminen 2024 sker platsträffarna på följande datum:

5–8 september (vecka 36)
3–6 oktober (vecka 40)
28 november – 1 december (vecka 48)

Varje platsträff består av 3,5 dagar (torsdag kväll till söndag eftermiddag) på skolan. All undervisning är kostnadsfri men du betalar själv för logi med helpension under träffarna. Du bokar genom att kontakta skolans reception. Kostnaden är 2520 kr per platsträff. I priset ingår logi under tre nätter inklusive lakan, handduk och städning samt kost från torsdag kväll till söndag eftermiddag. I priset inkluderas även en serviceavgift som omfattar försäkring, licenser och kopiering.

Bor du i närheten av skolan kan du välja att betala enbart för kost vilket då kostar 930 kr per träff. Enstaka måltider eller möjlighet till egen matlagning under platsträffarna kan skolan inte erbjuda.

 

Syfte och mål med kursen

Kursens syfte är att ge dig som deltagaren nivåbaserad färdighet och kunskap inom den irländska folkmusiktraditionen med utgångspunkt från ditt eget musikinstrument.

Efter fullföljd utbildning ska du:

  • Kunna spela irländska folkmusiklåtar på ditt eget instrument
  • Kunna spela irländska folkmusiklåtar tillsammans med andra
  • Ha kännedom om uppvärmnings- och avslappningsövningar

 

Kursbevis

Efter kursens slut delas kursbevis ut till deltagare som fullföljt kursen med godkänt resultat.

 

Lärare

Jennikel Andersson är ansvarig lärare för kursen. Hon har en masterexamen i irländsk folkmusik från University of Limerick och har sedan 2009 drivit terminsbaserade irländska folkmusikutbildningar på svenska folkhögskolor.

 

Citat om kursen från tidigare deltagare

”Jennikel är troligtvis en av de bästa lärare jag haft i musik under mina hittills ca 10 år av musikstudier. Hon kan så mycket, både musikaliskt, sceniskt, och historiskt om musiken. Hon är dessutom mån om elevernas bästa – vilket kan vara ovanligt bland lärare.”
/Jonas

”Den bästa terminen hittills i mitt liv!”
/Maria

”En kurs som visar en vägen inför resten av livet.”
/Jon

”Det som jag är mest glad över är den personliga utveckling som kursen bidragit till!”
/Tim

”Det som är så utmärkande med Jennikels pedagogik är hennes fingertoppskänsla för individen i gruppen samt hennes förmåga att direkt vidta de åtgärder som behövs för att föra gruppen framåt.”
/Camilla

 

Ekonomi och CSN

Undervisningen är kostnadsfri men du står själv för kost och logi under platsträffarna på skolan. Se kostnader under rubriken Platsträffar på skolan. Du står även själv för alla kostnader om du bestämmer dig för att följa med på resan till Irland under vecka 44.

Utbildningen är CSN-berättigad. Du ansöker om studiemedel separat via CSN:s hemsida.

 

Studietider

Nästa kursstart för Irländsk folkmusik är 2024-08-19. Studietiderna för terminen är 2024-08-19 – 2024-12-20.

 

Ansökan och antagning

Du ansöker till kursen digitalt via vår administrativa plattform Schoolsoft. Där loggar du in (eller skapar ett konto om du inte redan har ett) och följer sedan instruktionerna på skärmen för att skicka in din ansökan.

I ansökan ska du inkludera en kortfattad beskrivning av din musikaliska bakgrund, vad du vill få ut av kursen och om du planerar att följa med på resan till Irland. Du ska även bifoga en film/ljudfil där du spelar en låt utan ackompanjemang, samt personbevis för studier. Personbevis beställs kostnadsfritt via Skatteverkets hemsida. Ansökan är öppen till och med den 5 maj 2024.

Utifrån ditt inskickade material gör skolan en samlad bedömning om du kan tillgodogöra dig utbildningen. Antagningsbesked kommer sedan att skickas ut via Schoolsoft.

 

Kontakt

Har du några frågor om kursen? Kontakta då kursansvarig, Jennikel Andersson, på e-postadress jennikel.andersson@vaddo.fhsk.se eller telefon 073-023 90 23.

Varmt välkommen med din ansökan!

 
Ansök till höstterminen 2024
 

Kursfakta

Startdatum: Måndagen den 19 augusti 2024

Studietakt: Halvtid (50%)

Upplägg: Semidistans via distansstudier, online-lektioner och platsträffar på Väddö folkhögskola.

Ansök senast: 5 maj 2024

Förkunskaper: Du ska ha spelat ett melodiinstrument i minst två år. Du behöver ha god datorvana, grundläggande kunskap om Zoom och Google-verktyg samt tillgång till en egen dator med bra internetuppkoppling.

Studietider höstterminen 2024
2024-08-19 – 2024-12-20

Kontakt:
Jennikel Andersson, lärare och kursansvarig
E-post: jennikel.andersson@vaddo.fhsk.se
Telefon: 073-023 90 23

VAD VÅRA STUDERANDE SÄGER:

Citat 4

Den bästa terminen hittills i mitt liv!

Maria, Irländsk folkmusik

Citat 3

De viktigaste kunskaperna jag någonsin har fått och aldrig en tråkig stund! Och då har jag gått 7 år på universitetet, så jag vet vad jag pratar om.

Salma, Ekohushåll – i teori och praktik

Citat 2

Kul och viktig kurs som ger ett sammanhang, kraft och inspiration att göra dom förändringar som är nödvändiga.

Kim, Ekohushåll – i teori och praktik