IRLÄNDSK FOLKMUSIK

Hem E Kurser E Irländsk folkmusik

Spela irländsk folkmusik!

Har du spelat ditt melodiinstrument i minst två år och är nyfiken på irländsk folkmusik? På Irländsk folkmusik får du fördjupa dig inom genren under en termin. Kursen är på halvtid (50%) och ges via en kombination av distansstudier, fjärrundervisningar och tre platsträffar på Väddö folkhögskola.

Under kursen fokuserar vi på den irländska instrumentala folkmusiktraditionen och lär oss spela irländska folkdanslåtar så som reels, jigs, polkor, m.m. Du förväntas öva in en – två nya låtar på ditt instrument per vecka. Förutom den musikaliska huvuddelen av kursen lägger vi även stor vikt på personlig utveckling och använder oss av olika gruppdynamiska övningar så som delning (sharing). Vi jobbar även med meditation, närvaroövningar, olika slags uppvärmningar och pausmoment för att orka fokusera och spela utan att få ont.

 

 

Förkunskaper

Du ska ha spelat ett melodiinstrument (fiol, flöjt, mandolin, banjo, dragspel, harpa, gitarr, bouzouki, etc.) i minst två år. Du behöver även ha god datorvana samt tillgång till en egen dator med bra internetuppkoppling för att ta del av distans- och fjärrundervisningen. Du behöver dessutom ha mjukvaran Zoom installerad på din dator och veta hur du använder den samt behärska Google appar så som Google Chatt och Google Classroom på en grundläggande nivå.

 

Upplägg

Irländsk folkmusik är en terminslång halvtidsutbildning som ges via en kombination av distansstudier, fjärrundervisning och tre platsträffar på skolan. Platsträffarna på Väddö folkhögskola är kursens tyngdpunkt och huvudmoment, de är obligatoriska. Dessa varvas med distansstudier via tutorials (filmer) samt enskilda och gemensamma fjärrlektioner på Zoom. Zoomlektioner sker på torsdagskvällar samt på vissa kvällar/helger enligt överenskommelse med din huvudinstrumentlärare. Enskilda instrumentlektioner sker ca 3 gånger per termin.

Vi använder Google Chatt/Google Spaces samt Google Classroom som kommunikationskanal och digital plattform, där vi har kontakt några gånger i veckan. Därmed behöver du behärska både Google och Zoom på en grundläggande nivå för att delta på kursen.

Under kursens gång kommer du att få arbeta i olika konstellationer, till exempel i huvudinstrumentgrupper, individuellt och i par. Under hela terminen kommer du att ha en kurspartner som du träffas med varannan vecka. Kurspartnern skiftas varje månad. Du och din kurspartner övar på att spela upp låtarna för varandra, lyssnar med fördomsfria öron och spelar låtarna tillsammans. I slutet av kursen kommer du även att få göra ett individuellt arbete i form av en stilanalys som du sedan redovisar.

Kursen är CSN-berättigad. Kursbevis delas ut till deltagare som fullföljt kursen med godkänt resultat.

 

Syfte och mål med utbildningen

Utbildningens syfte är att ge dig som deltagaren nivåbaserad färdighet och kunskap inom den irländska folkmusiktraditionen med utgångspunkt från ditt eget musikinstrument.

Efter fullföljd utbildning ska du:

  • Kunna spela irländska folkmusiklåtar på sitt eget instrument
  • Kunna spela irländska folkmusiklåtar tillsammans med andra
  • Ha kännedom om uppvärmnings- och avslappningsövningar

 

Platsträffarna på skolan

Kursens huvudmoment är de tre obligatoriska platsträffarna som sker på Väddö folkhögskola. På platsträffarna ses vi för flera dagars spelande, lärande och jammande i natursköna Roslagen. Under höstterminen 2023 sker platsträffarna på följande datum:

7-10 september (vecka 36)
5-8 oktober (vecka 40)
16-19 november (vecka 46)

Varje platsträff består av 3,5 dagar (torsdag kväll till söndag eftermiddag) på skolan. All undervisning är kostnadsfri men du betalar själv för logi med helpension under träffarna. Du bokar genom att kontakta skolans reception. Kostnaden är 2320 kr per platsträff. I priset ingår logi under tre nätter inklusive lakan, handduk och städning samt kost från torsdag kväll till söndag eftermiddag. I priset inkluderas även en serviceavgift som omfattar försäkring, licenser och kopiering.

Bor du i närheten av skolan kan du välja att betala enbart för kost vilket då kostar 830 kr per träff. Enstaka måltider eller möjlighet till egen matlagning under platsträffarna kan skolan inte erbjuda.

 

Lärare

Jennikel Andersson är ansvarig lärare för kursen. Hon har en masterexamen i irländsk folkmusik från University of Limerick och har sedan 2009 drivit terminsbaserade irländska folkmusikutbildningar på svenska folkhögskolor. Du hittar mer information om Jennikel på www.jennikel.se

 

Citat om kursen från tidigare deltagare

”Den bästa terminen hittills i mitt liv!”
/Maria

”En kurs som visar en vägen inför resten av livet.”
/Jon

”Det som jag är mest glad över är den personliga utveckling som kursen bidragit till!”
/Tim

”Det som är så utmärkande med Jennikels pedagogik är hennes fingertoppskänsla för individen i gruppen samt hennes förmåga att direkt vidta de åtgärder som behövs för att föra gruppen framåt.”
/Camilla

 

Ansökan och antagning

Du ansöker till kursen digitalt via vår administrativa plattform Schoolsoft. Där loggar du in (eller skapar ett konto om du inte redan har ett) och följer sedan instruktionerna på skärmen för att skicka in din ansökan.

I ansökan ska du inkludera en kortfattad beskrivning av din musikaliska bakgrund och vad du vill få ut av kursen. Du ska även bifoga en film/ljudfil där du spelar en låt utan ackompanjemang. Ansökan är öppen till och med den 12 maj 2023.

Utifrån ditt inskickade material gör skolan en samlad bedömning om du kan tillgodogöra dig utbildningen. Antagningsbesked kommer sedan att skickas ut via Schoolsoft.

 

Nästa ansökningsomgång

Ansökan till vårterminen 2024 planeras öppna under hösten 2023. Då uppdateras även datum och annan kursfakta.

Kursfakta

Kursstart: 17 augusti 2023

Ansök senast: 12 maj 2023

Kurslängd: 18 veckor

Kursslut: 20 december 2023

Studietakt: Halvtid (50%)

Förkunskaper: Du ska ha spelat ett melodiinstrument i minst två år. Du behöver även ha god datorvana samt tillgång till en egen dator med bra internetuppkoppling för att ta del av distans- och fjärrundervisningen samt grundläggande kunskap om Zoom och Google-verktyg.

Ekonomi: Undervisningen är kostnadsfri men du står själv för kost och logi under platsträffarna, se pris under rubriken Platsträffarna på skolan.

CSN: Kursen är studiemedelsberättigad.

Kontaktperson:
Jennikel Andersson, kursansvarig lärare
E-post: jennikel.andersson@vaddo.fhsk.se
Telefon: 073-023 90 23

VAD VÅRA STUDERANDE SÄGER:

Citat 4

Den bästa terminen hittills i mitt liv!

Maria, Irländsk folkmusik

Citat 1

En kurs som visar en vägen inför resten av livet.

Jon, Irländsk folkmusik

Citat 3

De viktigaste kunskaperna jag någonsin har fått och aldrig en tråkig stund! Och då har jag gått 7 år på universitetet, så jag vet vad jag pratar om.

Salma, Ekohushåll – i teori och praktik