IRLÄNDSK FOLKMUSIK

Spela irländsk folkmusik på distans

Har du spelat ditt melodiinstrument i minst två år och är nyfiken på irländsk folkmusik? På Irländsk folkmusik får du fördjupa dig inom genren under en termin. Kursen är på halvtid (50%) och ges på distans med fyra helgträffar på Väddö folkhögskola i natursköna Roslagen.

Under kursen fokuserar vi på den irländska instrumentala folkmusiktraditionen och lär oss spela irländska folkdanslåtar så som reels, jigs, polkor, m.m. Du förväntas öva in två – tre nya låtar på ditt instrument per vecka. Förutom den musikaliska huvuddelen av kursen lägger vi även stor vikt på personlig utveckling och använder oss av olika gruppdynamiska övningar så som delning (sharing). Vi jobbar även med meditation, närvaroövningar och massage som uppvärmning och pausmoment för att orka fokusera och spela utan att få ont.

 

Förkunskaper

Du ska ha spelat ett melodiinstrument (fiol, flöjt, mandolin, banjo, dragspel, harpa, gitarr, bouzouki, etc.) i minst två år. Du behöver även ha god datorvana samt tillgång till en dator med bra internetuppkoppling för att ta del av distans- och fjärrundervisningen. Du behöver dessutom ha mjukvaran Zoom installerad på din dator och veta hur du använder den.

 

Upplägg

Irländsk folkmusik är en terminslång halvtidsutbildning på distans. Kursens huvudmoment består av fyra fysiska helgträffar på Väddö folkhögskola, vilka vi varvar med distansundervisning via tutorials (filmer) samt enskilda och gemensamma fjärrlektioner på Zoom.

Utöver de obligatoriska helgträffarna på Väddö sker Zoomlektioner i nuläget på torsdagskvällar samt på kvällar/helger enligt överenskommelse med din huvudinstrumentlärare. Vi använder Facebook som kommunikationskanal, där vi i en sluten grupp har kontakt några gånger i veckan. Därmed behöver du behärska både Facebook och Zoom på en grundläggande nivå för att delta på kursen.

Under kursens gång kommer du att få arbeta i olika konstellationer, till exempel i huvudinstrumentgrupper, individuellt och i par. Under hela terminen kommer du att ha en kurspartner, kurspartnern skiftas varannan vecka. Du och din kurspartner övar på att spela upp låtarna för varandra, lyssnar med fördomsfria öron och spelar låtarna tillsammans. I slutet av kursen kommer du även att få göra ett individuellt arbete i form av en stilanalys som du sedan redovisar.

Kursen är CSN-berättigad. Kursintyg delas ut till deltagare som fullföljt kursen med godkänt resultat.

 

Helgträffarna på skolan

Kursens huvudmoment är de fyra obligatoriska helgträffarna som sker på plats på Väddö folkhögskola. På helgträffarna ses vi för flera dagars spelande, lärande och jammande i natursköna Roslagen. Under vårterminen 2022 sker kursträffarna på följande datum:

28–30 januari (vecka 4)
18–20 mars (vecka 11)
22–24 april (vecka 16)
27–29 maj (vecka 21)

Varje helgträff består av 2,5 dagar (fredag kväll till söndag eftermiddag) på skolan. All undervisning är kostnadsfri men du betalar själv för logi med helpension under helgträffarna. Du bokar genom att kontakta skolans reception. Kostnaden är 1450 kr per helgträff. I priset ingår logi under två nätter inklusive lakan, handduk och städning samt kost från fredag kväll till söndag eftermiddag.

Bor du i närheten av skolan kan du välja att betala enbart för kost vilket då kostar 630 kr per träff. Enstaka måltider eller möjlighet till egen matlagning under helgträffarna kan skolan inte erbjuda.

 

Lärare

Jennikel Andersson är ansvarig lärare för kursen. Hon har en masterexamen i irländsk folkmusik från University of Limerick och har sedan 2009 drivit terminsbaserade irländska folkmusikutbildningar på svenska folkhögskolor. Du hittar mer information om Jennikel på www.jennikel.se

 

Citat om kursen från tidigare deltagare

”Den bästa terminen hittills i mitt liv!”
/Maria

”En kurs som visar en vägen inför resten av livet.”
/Jon

”Det som jag är mest glad över är den personliga utveckling som kursen bidragit till!”
/Tim

”Det som är så utmärkande med Jennikels pedagogik är hennes fingertoppskänsla för individen i gruppen samt hennes förmåga att direkt vidta de åtgärder som behövs för att föra gruppen framåt.”
/Camilla

 

Ansökan och antagning

Du ansöker till kursen digitalt via vår administrativa plattform Schoolsoft. Där loggar du in (eller skapar ett konto om du inte redan har ett) och följer sedan instruktionerna på skärmen för att skicka in din ansökan.

I ansökan ska du inkludera en kortfattad beskrivning av din musikaliska bakgrund och vad du vill få ut av kursen. Du ska även bifoga en film/ljudfil där du spelar en låt utan ackompanjemang. Ansökan är öppen till och med den 15 november.

Utifrån ditt inskickade material gör skolan en samlad bedömning om du kan tillgodogöra dig utbildningen. Antagningsbesked kommer sedan att skickas ut via Schoolsoft.

Välkommen till en inspirerande termin!

 
Ansök till vårterminen 2022

Kursfakta

Kursstart: 5 januari 2022

Ansök senast: 15 november 2021

Kurslängd: 22 veckor på distans med fyra helgträffar på Väddö folkhögskola

Kursslut: 7 juni 2022

Studietakt: Halvtid (50%) och på distans

Förkunskaper: Du ska ha spelat ett melodiinstrument (fiol, flöjt, mandolin, banjo, dragspel, harpa, gitarr, bouzouki, etc.) i minst två år. Du behöver även ha god datorvana samt tillgång till en dator med bra internetuppkoppling för att ta del av distans- och fjärrundervisningen. Du behöver dessutom ha mjukvaran Zoom installerad på din dator och veta hur du använder den.

Ekonomi: Undervisningen är kostnadsfri men du står själv för kost och logi under helgträffarna. Kost och logi under träffarna kostar 1450 kr per träff (logi under två nätter, inkl. lakan och handduk, samt kost under fredag kväll till söndag eftermiddag).

Bor du i närheten kan du välja att betala enbart för kost, vilket då kostar 630 kr per träff. Enstaka måltider eller möjlighet till egen matlagning under kursträffarna kan skolan inte erbjuda.

CSN: Kursen är studiemedelsberättigad.

Kontaktperson:
Jennikel Andersson, kursansvarig lärare
E-post: jennikel.andersson@vaddo.fhsk.se
Telefon: 073-023 90 23

VAD VÅRA STUDERANDE SÄGER:

Citat 1

En kurs som visar en vägen inför resten av livet.

Jon, Irländsk folkmusik

Citat 3

De viktigaste kunskaperna jag någonsin har fått och aldrig en tråkig stund! Och då har jag gått 7 år på universitetet, så jag vet vad jag pratar om.

Salma, Ekohushåll – i teori och praktik

Citat 4

Den bästa terminen hittills i mitt liv!

Maria, Irländsk folkmusik

Share This