OM OSS

Hem E Om oss E Skolans pandemiarbete

Skolans pandemiarbete

Under största delen av 2020 förlades all undervisning till fjärr- och distansundervisning i syfte att motverka smittspridning av covid-19. I takt med att fler vaccinerar sig och restriktionerna sakta lättar har Väddö folkhögskola beslutat att öppna upp igen under hösten 2021.

Det är viktigt att alla som befinner sig på skolan vet vad som gäller med tanke på den fortsatta pandemin. Eftersom vi har deltagare från hela Sverige och även från resten av världen ser förhållningsreglerna lite olika ut för olika personer men vi har försökt vara så tydliga som möjligt. I rubrikerna nedan kan du se vad stycket handlar om och vilka stycket gäller.

 

Vi öppnar upp – gäller samtliga kurser, deltagare och personal

Skolan öppnar under hösten 2021 och har som ambition att bedriva all verksamhet på plats i så hög utsträckning som möjligt. För att det ska fungera behöver var och en vara noga med att fortsätta:

  • Hålla avstånd
  • Använda handsprit och handskar i matsalen
  • Stanna hemma vid sjukdomssymptom – de som kommer till skolan med sjuksymptom ska omedelbart bli hemskickade, alternativt isoleras på internatet
  • Undvika alltför stora samlingar och planera noga inför all undervisning när det gäller vilka klassrum som används och när
  • Uppmuntra alla att ha sina raster utomhus
  • Använda 30-minuterspass under lunchen med olika tider för olika kurser. Observera att det bara är tiden i matsalen som är 30 minuter – lunchrasten kan vara längre förutsatt att deltagarna är utomhus eller i klassrummet resterande tid.

Personal som tillhör riskgrupp eller som inte är vaccinerade kontaktar rektor för enskild diskussion hur arbetssituationen ska hanteras.

 

Distansdeltagare välkomna – om du är symptomfri

Alla inbokade distansträffar ska preliminärt ske på plats på skolan. Viktigt att understryka är deltagagarens eget ansvar att inte medverka på träffen om du har symptom. Detta gäller även om du har närstående som har symptom.

Om en lärare för en distanskurs har symptom ska denne snarast ta kontakt med rektor för att diskutera möjligheten att antingen skjuta upp träffen eller att genomföra den på distans.

 

För resenärer som varit i EU- eller EES-länder

Alla* som reser in i Sverige från länder inom EU och EES ska ta ett PCR-test innan de kommer till skolan (till exempel i samband med ankomst till Sverige). Detta gäller även om man är svensk medborgare och oavsett om man har symptom eller inte. Varje resenär har ett eget ansvar att ta reda på vilka regler som gäller för inresa till Sverige.

* Den som rest inom Norden, den som är fullvaccinerad eller den som haft covid-19 under de senaste sex månaderna behöver inte testa sig innan de kommer till skolan. Det gäller även personer som visat upp ett negativt test för inresa till Sverige.

Information om hur du testar dig finns på 1177.se

 

För resenärer utanför EU/EES

Reglerna för inresa i Sverige från de olika länderna utanför EU/EES varierar mycket. Varje resenär har ett eget ansvar att ta reda på vilka regler som gäller för just det landet de reser från. Samtliga som inte är fullvaccinerade ska även PCR-testa sig innan de kommer till skolan (till exempel i samband med ankomst till Sverige). De som är vaccinerade behöver inte testa sig.

I vissa fall krävs ytterligare åtgärder för ovaccinerade. Om landet man reser från inte finns med på EU:s lista över undantagna s.k. tredjeländer måste följande göras:

  1. PCR-test vid ankomst till Sverige
  2. Testa sig igen fem dagar efter ankomsten till Sverige
  3. Stanna hemma (på internatet) och undvika nära kontakter i sju dagar efter ankomst till Sverige. Detta gäller även om testerna visar att man inte har covid-19.

Information om hur du testar dig finns på 1177.se

 

Vid smitta

Om vi upptäcker smitta på skolan ska personen som är smittad omedelbart isoleras, antingen hemma eller på internatet. Personen får röra sig fritt på skolan igen först då ett PCR-test visar negativt resultat.

Om smittan gäller en internatdeltagare ska matkorgar lämnas utanför deltagarens dörr. Kursansvarig blir kontaktperson och följer sjukdomsförloppet via telefon eller digitala kanaler.

 
Uppdaterad: 2021-08-16

Share This