HUMORPROGRAMMET

Hem E Kurser E Humorprogrammet

Jobba med humor!

Drömmer du om att arbeta med humor? Då har du hittat rätt. I samarbete med House of Comedy ger Väddö folkhögskola en unik yrkesinriktad utbildning i komik. Utbildningen ges under vårterminen på plats på Väddö folkhögskola.

 

Målgrupp

Utbildningen vänder sig till dig som:

 • är intresserad av att arbeta med humor
 • har testat på standup comedy och vill fördjupa dig i konsten att vara rolig på scen
 • är helt ny inom standup comedy men vill hugga i och lära dig grunderna
 • vill skapa en YouTubekanal med humor
 • drömmer om att skriva humorinnehåll åt andra
 • vill lära dig konsten av humoristisk improvisation
 • vill försörja dig på humor.

För att kunna söka till utbildningen måste du ha ett genuint intresse för komik, vara minst 18 år samt behärska grundläggande engelska, då viss undervisning ges på engelska.

 

Kursupplägg

Att arbeta med humor är kreativt, givande, utvecklande – och jätteroligt! På Humorprogrammet ger vi dig verktygen för att du ska kunna ta ditt humorintresse från hobby till yrke. Vi erbjuder en bred utbildning i humorns ädla konst på heltid under 22 veckor. Utbildningen sker på plats på Väddö folkhögskola och du har möjlighet att bo på internatet under studietiden.

Du kommer att utbildas av namnkunniga komiker och lärare såsom:

 • Thomas Oredsson
 • Janne Westerlund
 • Lasse Nilsen
 • Elin Almén
 • Viktor Klemming.

Var och en av våra lärare är experter på sina områden. Under terminens gång får du en bred grund att stå på och möjlighet att specialisera dig på det som just du brinner mest för. Efter utbildningen ska du kunna arbeta med komik. Utbildningen är CSN-berättigad.

Kursintyg delas ut till deltagare som fullföljt utbildningen med godkända resultat.

 

Kostnader

All undervisning på Humorprogrammet är kostnadsfri men du står själv för eventuellt studiematerial och studieresor. Utöver detta behöver du räkna med att betala antingen en internatavgift, om du väljer att bo på skolans internat eller en externatavgift, om du bor utanför skolan. Enstaka måltider, enbart rum eller möjlighet till egen lunchmatlagning på skoldagar kan skolan inte erbjuda.

 

Internatavgift

Du som väljer att bo på skolans internat under din studietid räknas som internatdeltagare. Internatdeltagare betalar en månadshyra för internatrum samt en mat- och serviceavgift.

Månadshyra för internatrum
Hyreskostnaden för ett internatrum är från 2150 – 2650 kr per månad, beroende på rumsstandard. En månads hyra betalas i deposition före inflyttning. Du hyr rummet per termin.

Mat- och serviceavgift
Utöver hyran tillkommer en mat- och serviceavgift på 5460 kr per termin. Denna avgift är lika oavsett om du väljer att bo på internatet eller ej. Summan delas på två betalningar per termin och faktureras i februari och april för vårterminen.

I mat- och serviceavgiften ingår lunch på skolan måndag till fredag alla skoldagar, försäkring, kopiering, tillgång till skolans gym vissa tider och tillgång till kårhus. Övriga måltider lagar du i elevköken som är utrustade med det mesta du behöver.

 

Externatavgift

Du som bor utanför skolan räknas som externatdeltagare. Som externatdeltagare betalar du 5460 kr per termin i externatavgift. För detta får du lunch på skolan måndag till fredag alla skoldagar, försäkring, kopiering, tillgång till skolans gym vissa tider och tillgång till kårhus. Observera att elevköken bara är till för deltagare som bor på skolan.

Summan delas på två betalningar per termin och faktureras i februari och april för vårterminen.

 

Ansökan och antagning

När du klickar på ”Ansök till vårterminen” i kursmenyn skickas du vidare till vårt administrativa verktyg, Schoolsoft. Där loggar du in (eller skapar ett eget konto om du inte redan har ett) och följer sedan anvisningarna på skärmen.

I samband med din ansökan vill vi att du gör en videopresentation på ca 1 minut, där du berättar om dig själv och varför du söker till Humorprogrammet. Presentationen ska du sedan publicera på Youtube som olistat videoklipp och bifoga länken till presentationen i din ansökan. Ett olistat videoklipp är inte sökbart på sajten utan kan bara ses av dem som har länken.

Vi hanterar ansökningarna löpande så skicka in din ansökan snarast. Utbildningen börjar den 5 januari 2022 men du har möjlighet att skicka in en sen ansökan till och med den 16 januari 2022.

Utifrån din ansökan gör skolan en samlad bedömning om du kan tillgodogöra dig utbildningen. Antagningsbesked kommer att skickas ut till din registrerade e-postadress.

 

Nästa utbildningsstart

Ansökan till vårterminen 2022 stängde den 16 januari. Nästa utbildningsstart är i januari 2023 och ansökan öppnar under hösten 2022.

 

Kursfakta

Ansökan till vårterminen 2023 öppnar under hösten 2022

Kursstart: 5 januari 2022

Ansök senast: Ansökan till vårterminen 2022 stängde den 16 januari.

Kurslängd: 22 veckor

Kursslut: 7 juni 2022

Studietakt: Heltid (100 %)

Förkunskaper: Du måste ha ett genuint intresse för komik, vara minst 18 år samt behärska grundläggande engelska för att kunna söka till utbildningen.

Urval: Utifrån din ansökan gör skolan en samlad bedömning om du kan tillgodogöra dig utbildningen.

Boende: Humorprogrammet är en platsbunden utbildning som ges på Väddö folkhögskola. Om du vill har du möjlighet att bo på vårt internat under studietiden.

Ekonomi: Undervisningen är kostnadsfri men du står själv för eventuellt studiematerial och studieresor. Utöver detta betalar du antingen en externatavgift, om du bor utanför skolan, eller en internatavgift, om du bor på skolans internat.

CSN: Utbildningen är CSN-berättigad.

Kontaktperson:
Janne Westerlund, kursansvarig
E-post: janne@stockholmcomedyclub.com

VAD VÅRA STUDERANDE SÄGER:

Citat 4

Den bästa terminen hittills i mitt liv!

Maria, Irländsk folkmusik

Citat 1

En kurs som visar en vägen inför resten av livet.

Jon, Irländsk folkmusik

Citat 3

De viktigaste kunskaperna jag någonsin har fått och aldrig en tråkig stund! Och då har jag gått 7 år på universitetet, så jag vet vad jag pratar om.

Salma, Ekohushåll – i teori och praktik

Share This