DANSPROGRAMMET

Hem E Kurser E Dansprogrammet

Vill du jobba med dans?

Vill du ha en framtid inom dans? Då är den här utbildningen för dig. På Dansprogrammet får du möjlighet att utvecklas inom flera olika dansstilar och samtidigt få en bred grund inom dansens olika arbetsområden, så som dansuppträdanden, dansundervisning och dans vid filmproduktion.

I samarbete med In Motion Movements erbjuder Väddö folkhögskola en yrkesinriktad 1-årig heltidsutbildning inom dans.

Utbildningen vänder sig till dig som

 • har ett stort intresse för dans och har dansat tidigare
 • vill fördjupa dig inom streetdancestilar och även inom andra dansstilar
 • vill få en stadig grund och förståelse för dansens olika arbetsområden
 • vill utvecklas inom dansen genom dansövningar, eget skapande, arbete i grupp, koreografi och improvisation
 • vill få tillgång till praktik och coaching under utbildningens gång och därmed få erfarenhet av hur det är att arbeta som dansare.

 

Ansökningskriterier

För att kunna söka till utbildningen ska du

 • fylla minst 18 samma år du börjar hos oss
 • ha tidigare erfarenhet av dans
 • skriva ett personligt brev i samband med din ansökan
 • delta på en audition med personlig intervju på Väddö folkhögskola, alternativt skicka in en dansvideo samt videopresentation i samband med din ansökan

 

Innehåll

Syftet med Dansprogrammet är att ge dig en bred grund inom dansens olika områden med fokus på de olika stilarna inom streetdance, modern/nutida dans samt akrobatik. Undervisningen kommer att ske i form av dansövningar, föreläsningar och seminarier, individuellt arbete, grupparbete samt praktik inom dansundervisning, dansuppträdanden och dans vid filmproduktion.

Följande moment ingår i utbildningen:

 • Streetdance: teknik, freestyle och koreografi
 • Modern dans: teknik och improvisation
 • Studiebesök
 • Workshops i flertal olika dansstilar
 • Cirkus och akrobatikgrunder
 • Danspedagogik
 • Dansföreställningar
 • Dans vid filmproduktion
 • Eget skapande inom dans
 • Praktik inom danspedagogik, dansföreställningar och dans vid filmproduktion.

Alla lärare på utbildningen är själva verksamma dansare och är experter inom sina områden.

 

Utbildningsupplägg

Dansprogrammet är en 1-årig utbildning (40 veckor) som ges på heltid och på plats på Väddö folkhögskola i Roslagen. Du studerar 40 timmar per vecka varav minst 20 timmar är lärarledd undervisning. Dansprogrammet ges på gymnasial nivå.

 

Utbildningsmål

Efter fullgjord utbildning kommer du att ha:

 • Förståelse för dansen som yrke samt branschens förutsättningar
 • God praktisk och teoretisk kunskap om streetdance och modern/nutida dans
 • Grundläggande kunskap om flertal olika dansstilar
 • Kunskap om skadeförebyggande rutiner och verktygen att använda dessa på ett säkert sätt
 • Kompetens inom danspedagogikens grunder
 • Grundläggande kunskap om dans vid föreställningar
 • Grundläggande kunskap om dans vid filmproduktion.

Du kommer att ha en stadig grund inom dans och förståelse för hur det är att arbeta som dansare på flera olika plan. Du kommer att kunna arbeta både som dansare och som danspedagog.

 

Kursintyg

Om du fullgör utbildningen enligt målen kommer du att få ett kursintyg som beskriver utbildningens mål, upplägg och omfattning. Om du studerar på utbildningen utan att nå utbildningsmålen kommer du att få ett intyg som berättar att du deltagit i utbildningen.

 

CSN

Utbildningen är CSN-berättigad. Om du vill använda dig av studiemedel måste du själv ansöka om detta på CSN:s hemsida.

 

Kostnader

Undervisningen på Dansprogrammet är kostnadsfri men du står själv för eventuellt studiematerial och studieresor. Utöver detta behöver du räkna med att betala antingen en internatavgift, om du väljer att bo på skolans internat eller en externatavgift, om du bor utanför skolan. Enstaka måltider, enbart rum eller möjlighet till egen lunchmatlagning på skoldagar kan skolan inte erbjuda.

 

Internatavgift

Du som väljer att bo på skolans internat under din studietid räknas som internatdeltagare. Internatdeltagare betalar en månadshyra för internatrum samt en mat- och serviceavgift.

 

Månadshyra för internatrum

Hyreskostnaden för ett internatrum är från 2150 – 2650 kr per månad, beroende på rumsstandard. En månads hyra betalas i deposition före inflyttning. Du hyr rummet per termin.

 

Mat- och serviceavgift

Utöver hyran tillkommer en mat- och serviceavgift på 5460 kr per termin. Denna avgift är lika oavsett om du väljer att bo på internatet eller ej. Summan delas på två betalningar per termin och faktureras i september och november för höstterminen samt i februari och april för vårterminen.

I mat- och serviceavgiften ingår lunch på skolan måndag till fredag alla skoldagar, försäkring, kopiering, tillgång till skolans gym vissa tider och tillgång till kårhus. Övriga måltider lagar du i elevköken som är utrustade med det mesta du behöver.

 

Externatavgift

Du som bor utanför skolan räknas som externatdeltagare. Som externatdeltagare betalar du 5460 kr per termin i externatavgift. För detta får du lunch på skolan måndag till fredag alla skoldagar, försäkring, kopiering, tillgång till skolans gym vissa tider och tillgång till kårhus. Observera att elevköken bara är till för deltagare som bor på skolan.

Summan delas på två betalningar per termin och faktureras i september och november för höstterminen samt i februari och april för vårterminen.

 

Ansökan och antagning

När du klickar på ansökningslänken skickas du vidare till vårt administrativa verktyg, Schoolsoft. Där loggar du in (eller skapar ett eget konto om du inte redan har ett) och följer sedan anvisningarna på skärmen. Till din ansökan ska du skriva ett personligt brev som berättar om dig själv, dina tidigare erfarenheter av dans och vilka mål du har med utbildningen.

Du som ansöker under sommaren ska även komplettera din ansökan med en dansvideo och en videopresentation om dig själv. I dansvideon visar du upp din dansstil och personliga uttryck, din rytmik och koordinationsförmåga. I videopresentationen berättar du mer om dig själv och motiverar varför du vill studera på utbildningen. Se videopresentationen som ett komplement till det personliga brevet. Självklart kan du klippa ihop dansvideon och videopresentationen om du vill men det går bra att skicka två separata klipp.

Dansvideon/videopresentationen skickas till kursansvarig, Amanda Rangemo, på amanda.rangemo@vaddo.fhsk.se i samband med att du skickar in din ansökan via Schoolsoft. Om videorna är för tunga för att mejla kan du till exempel använda dig av gratistjänsten WeTransfer.

 

Urval

Om skolan behöver göra ett urval bland dig och andra sökande baseras urvalet på:

 1. Resultat av din audition/dansvideo, här tittar vi på din koordinationsförmåga och rytmik samt ditt personliga uttryck
 2. Resultat av din intervju/videopresentation med fokus på din motivations- och ambitionsnivå
 3. Ditt personliga brev.

Det är skolan som bedömer om du som söker kan tillgodogöra dig utbildningen.

Antagningsbesked kommer att skickas ut till din registrerade e-postadress.

 

Ingen kursstart HT22

Dansprogrammet har ingen kursstart under höstterminen 2022. Information om när nästa kursstart planeras publiceras under hösten 2022.
 

Kursfakta

Kursstart: Utbildningen har ingen kursstart till höstterminen 2022.

Ansök senast: Det går inte att ansöka till höstterminen 2022.

Ansökningsvillkor: Minst 18 år, personligt brev, audition samt intervju. Under sommaren ersätts audition och intervju med dansvideo samt videopresentation.

Utbildningslängd: 1 år (40 veckor)

Studietakt: Heltid (100%)

Ekonomi: Undervisningen är kostnadsfri men du står själv för eventuellt studiematerial och studieresor. Utöver detta behöver du räkna med att betala antingen en internatavgift eller en externatavgift.

Enstaka måltider, enbart rum eller möjlighet till egen lunchmatlagning på skoldagar kan skolan inte erbjuda.

CSN: Utbildningen är studiemedelsberättigad.

Kontaktperson:
Amanda Rangemo, kursansvarig
E-post: amanda.rangemo@vaddo.fhsk.se
Telefon: 070-962 68 64

Instagram

VAD VÅRA STUDERANDE SÄGER:

Citat 4

Den bästa terminen hittills i mitt liv!

Maria, Irländsk folkmusik

Citat 3

De viktigaste kunskaperna jag någonsin har fått och aldrig en tråkig stund! Och då har jag gått 7 år på universitetet, så jag vet vad jag pratar om.

Salma, Ekohushåll – i teori och praktik

Citat 1

En kurs som visar en vägen inför resten av livet.

Jon, Irländsk folkmusik

Share This