Lär dig att vässa pennan till en plog
Att skriva för förändring är en 15 veckors halvtidsutbildning på distans i konsten att vässa pennan till en plog och använda skrivandet som ett verktyg för förändring. Under utbildningen ges fyra obligatoriska kursträffar på Väddö folkhögskola för inspiration, diskussion och idéutbyte.
Behövs det fler skrivarkurser? Förmodligen inte. Därför är det här inte en skrivarkurs i traditionell bemärkelse. Det är en kurs i att använda skrivandet som verktyg för förändring. Du som väljer att gå den här kursen vill förändra samhället. Du kanske redan håller på med det just nu.
Att skriva är en konst, det är ingen nyhet. Men att skriva för att förändra är om möjligt en svårare konst. Vi tror på ordens kraft att göra skillnad. Vi tror att orden fortfarande har en fundamental roll för den omställning och den transformation som samhället går igenom. Här är du välkommen att tillsammans med oss utforska denna konstform.
Målgrupp och antagningskriterier
Utbildningen vänder sig till dig som ser dig själv som, eller önskar bli, en samhällsförändrare. Du kanske redan är journalist men vill få nya perspektiv och tankar på hur ditt skrivande kan utvecklas. Du kanske är kommunikatör som behöver inspiration för att kunna engagera dina läsare. Du kanske är en bloggare eller influenser som vill höja ditt skrivande till nya litterära nivåer.
För att bli antagen till utbildningen ska du
- Redan använda skrivandet som verktyg, antingen professionellt eller på fritiden
- Ha en befintlig plattform (blogg, nyhetsbrev, tidningsspalt, socialt medie-konto, etc.)
- Delta i en personlig intervju
- Bifoga ett personligt brev till din ansökan
Ditt personliga brev ska innehålla
- Motivering till varför du söker till utbildningen
- Vad och i vilka sammanhang du skriver
- Ditt personliga mål med utbildningen
Du behöver även ha god datorvana samt tillgång till en egen dator med bra internetuppkoppling för att ta del av distans- och fjärrundervisningen.
Kursinnehåll
Utbildningens syfte är att använda skrivandet som ett verktyg för förändring. Kursen erbjuder ett sammanhang där du får möjlighet att uppdatera din omvärldsbild, utbyta idéer och finna ett format och en fördjupning som passar ditt skrivande.
Vi har samlat några av de mest inspirerande författarna, skribenterna, skriftställarna och opinionsbildarna vi kan tänka oss. De kommer att provocera, engagera och motivera dig till att vässa din litterära förmåga. Du kommer också att få en hel del verktyg att läsa av världen på ett sätt som gör den lättare att formulera i ord och meningar.
I utbildningen ingår bland annat följande områden:
- En uppdaterad omvärldsbild
- Systemkritik och analys
- Den litterära rösten
- Ord som välter berg – hur en text kan skapa revolution
- Text och kontext – hur de påverkar varandra
- Skrivteknik och ordens makt
Litteraturlista skickas ut i samband med kursstart.
Efter att du fullgjort utbildningen och uppfyllt kursmålen tilldelas du ett kursintyg.
Upplägg och kursträffar
Att skriva för förändring är en 15 veckors halvtidsutbildning på distans som ges på gymnasial nivå. Du förväntas kunna ägna motsvarande 20 timmar i veckan åt kursen. Utbildningen kombinerar fjärr- och distansundervisning med fyra obligatoriska kursträffar på Väddö folkhögskola i natursköna Roslagen.
Varje kursträff består av tre dagar (onsdag-fredag). Under träffarna ingår logi med helpension på skolans campus. Tillsammans med de övriga deltagarna tar du del av ett intensivt program fullmatat med gästföreläsningar, workshops och skrivuppgifter.
Undervisningen är kostnadsfri men du betalar själv för kost och logi under kursträffarna. Kostnaden är 1450 kr per träff. I priset ingår logi under två nätter inklusive lakan, handduk och städning samt kost från onsdag lunch till fredag lunch.
Datum för kursträffar
7–9 september (vecka 36)
5–7 oktober (vecka 40)
9–11 november (vecka 45)
7–9 december (vecka 49)
Mål med utbildningen
Efter fullföljd utbildningen ska du:
- Ha påbörjat processen att skapa en uppdaterad omvärldsbild
- Ha utvecklat din litterära röst och din skrivteknik ytterligare
- Ha grundläggande kunskap om systemkritisk tänkande
- Kunna redogöra för kopplingar mellan en skribents personliga kontext och dennes texter
Ansökan och antagning
Du ansöker till utbildningen digitalt via vår administrativa plattform Schoolsoft. Där loggar du in (eller skapar ett konto om du inte redan har ett) och följer sedan instruktionerna på skärmen för att skicka in din ansökan. Du ska bifoga ett personligt brev till din ansökan där du motiverar varför du söker till utbildningen, berättar vad och i vilka sammanhang du skriver och vad du har för personligt mål med utbildningen. Skicka in din ansökan senast den 7 juni.
Efter att vi har hanterat ansökningarna kommer de som går vidare i processen kallas till en digital intervju. Antagningsbesked kommer att skickas ut till din registrerade e-postadress.
Urval
Om skolan behöver göra ett urval baseras det på
- Ditt personliga brev med fokus på motivations- och ambitionsnivå
- Din personliga intervju med fokus på att skapa en så stor mångfald och bredd i gruppsammansättningen som möjligt
Det är skolan som bedömer om sökande kan tillgodogöra sig utbildningen.
Varmt välkommen med din ansökan.
Kursfakta
Kursstart: 5 september 2022
Sista ansökningsdag: 7 juni 2022
Antagningskriterier: Personligt brev och intervju samt datorvana
Kurslängd: 15 veckor
Studietakt: 50% på distans
Terminstider:
5 september – 16 december 2022
Ekonomi: Undervisningen är kostnadsfri men du betalar själv för kost och logi under kursträffarna. Kostnaden är 1450 kr per träff. I priset ingår logi under två nätter inklusive lakan, handduk och städning samt kost från onsdag lunch till fredag lunch.
CSN: Utbildningen är studiemedelsberättigad.
Kontaktperson:
Gabriel Liljenström, linjeföreståndare och kursansvarig
E-post: gabriel.liljenstrom@vaddo.fhsk.se