ALLMÄN KURS MED HÄLSOPROFIL

Bli behörig på Allmän kurs med hälsoprofil!

Vill du läsa in grundskolekurser eller gymnasiekurser samtidigt som du lär dig om hälsa och personlig utveckling? Då är den här utbildningen rätt för dig. Utbildningen är mellan 1–3 år, beroende på din tidigare erfarenhet och är till för dig som är minst 18 år.

Allmän kurs med hälsoprofil studerar du i en lugn miljö nära naturen med din framtid och din hälsa i fokus. Vi kombinerar ämnesstudier med profilämnen så som träning, kost, självkänsla och självkännedom. Du får en individuell kursplan som är anpassad efter dina behov. Efter avslutad och godkänd utbildning får du ett studieomdöme som ger dig behörighet att söka till nästa utbildningsnivå.

Det här kommer du att studera:

 • Matematik
 • Svenska
 • Engelska
 • Historia
 • Samhällskunskap
 • Religion
 • Naturkunskap
 • Hälsoprofilämnen

Vi kommer att arbeta med varierande undervisningsmetoder. Enskilda arbeten varvas med grupparbeten och projektarbeten. Vi har inlämningsuppgifter och muntliga redovisningar. Då och då tar vi en paus från klassrummen och åker på studiebesök tillsammans. Vi kommer även att samarbete med skolans andra utbildningar, så som hälsopedagogutbildningen.

Allmän kurs med hälsoprofil är på heltid och berättigar till studiemedel från CSN.

 

Att studera på folkhögskola

Att studera på folkhögskola är inte som att studera på grundskola, gymnasium eller Komvux. Folkhögskolan är en helt egen studieform för vuxna – här utgår lärandet från dina och dina kurskamraters behov, erfarenheter och förkunskaper. En stor del av undervisningen bygger på diskussioner och delaktighet.

Med gemenskap och struktur vill vi inspirera dig till att växa tillsammans med andra. Vår filosofi är att alla deltagare har värdefulla kunskaper och erfarenheter, något som är viktigt att ta till vara på.

 

Studieomdöme istället för betyg

När du studerar på Allmän kurs får du inte betyg i varje enskilt ämne. I stället får du ett så kallat studieomdöme efter varje fullföljt studieår. Det är gemensamt för alla ämnen du har läst och det är skolans lärare som tillsammans sätter det vid slutet av varje läsår.

Det här omdömet ger en bild av dina förutsättningar att klara fortsatta studier. Tillsammans med grundläggande behörighet för högskolestudier, ger studieomdömet dig möjlighet att söka högskoleplats i folkhögskolans egen kvotgrupp. De faktorer som dina lärare tittar på när studieomdömet sätts är:

 • Dina kunskaper och färdigheter och utveckling av dessa
 • Din förmåga till analys, bearbetning och överblick
 • Dina ambitioner, din uthållighet och din förmåga att organisera studier
 • Din sociala förmåga.

Folkhögskolan använder en fyrgradig skala för studieomdömet
4 Utmärkt studieförmåga
3,5 Mycket god – Utmärkt studieförmåga
3 Mycket god studieförmåga
2,5 God – Mycket god studieförmåga
2 God studieförmåga
1,5 Mindre god – God studieförmåga
1 Mindre god studieförmåga

En förutsättning för att du ska få ditt studieomdöme är att du har minst 80 % närvaro på lektionerna.

 

Eget boende på skolans campus

Du som studerar på Allmän kurs med hälsoprofil kan bo på skolans campus under din utbildningstid. Då ingår måltider och fika under vardagarna i hyran också. Campuslivet är ett bra tillfälle både till vidare personlig utveckling och att delta i gemensamma aktiviteter på kvällstid.

Kostnaden för ett rum på skolans campus är från 4 309 kr – 4 847 kr per månad, beroende på om det är ett enkelrum eller en dubblett. Dubblett innebär att du delar dusch och toalett med en annan deltagare. I hyran ingår mat från måndag frukost till fredag lunch.

Studerande som bor utanför skolan betalar 5 460 kr per termin i externatavgift. För detta får du för- och eftermiddagskaffe/te, lunch, festmåltider och matsäck vid resor.

I båda alternativen ovan ingår kostnader för bl.a. guidning vid studiebesök, försäkring och kopiering.

Väddö folkhögskola ligger i vackra Roslagen i Stockholms län. Skolan har en egen busshållplats, vilket betyder att du enkelt kan ta dig hit från till exempel Stockholm med hjälp av SL-kort. På gångavstånd från skolan finns butiker, bank, apotek och vårdcentral.

 

Du kan ansöka fram till kursstart

Du söker till utbildningen genom att klicka på ”Ansök” i kursmenyn. Då skickas du vidare till vårt administrativa system Schoolsoft. Där skapar du ett eget konto och följer sedan instruktionerna på skärmen för att registrera din ansökan. Du behöver även bifoga ett personligt brev där du berättar om dig själv och varför du vill gå utbildningen.

Efter att vi har fått in din ansökan, tar vi kontakt med dig och bokar tid för en personlig intervju. Då går vi igenom dina förutsättningar för att börja hos oss. Besked om antagning skickas sedan ut till din registrerade mejladress.

Välkommen med din ansökan.

 

Kursfakta

Kursstart, hösten 2020: Måndag 17 augusti

Kurslängd: 1–3 år och på heltid (100 %)

Antagningsvillkor: Personlig intervju, du måste ha fyllt 18 år senast det år du börjar hos oss.

Ansök senast: Ansökan är öppen fram till kursstart.

Terminsdatum:
HT 2020: 17/8 – 18/12
VT 2021: 4/1 – 4/6

Ekonomi: Utbildningen är kostnadsfri men du står själv för kost och logi.

CSN: Utbildningen är studiemedelsberättigad.

Kontaktperson:
Anna Leander, kursansvarig
E-post: anna.leander@allmankurs.se
Telefon: 08-745 82 04

Facebook

VAD VÅRA STUDENTER SÄGER:

Citat 2

Efter en termin här på Väddö folkhögskola känner jag mig mer och mer övertygad om att kunna dra ett likhetstecken mellan hälsa och balans.

Ulrika Ahrborg, deltagare på hälsopedagogkursen

Citat 4

Något jag har uppskattat med att gå på folkhögskola är friheten att forma innehållet som också leder till stimulering av ansvarsförmåga och kreativitet. Det är också bra hur det tas hänsyn till elevernas mående.

Michaela Sundström Hälsopedagog

Citat 1

Väddötiden var bara början på min resa genom hälsans värld. Området hälsa är oändligt och på skolan får du tid och utrymme att grotta ner dig ordentligt.

Clara Olsson, hälsopedagog

Share This