Delkurser i Akvaponiingenjör
Här ser du alla delkurser som du kommer läsa under utbildningens två år. Vilka kurser som förekommer vilket år får du veta vid kursstart.
Akvaponi – ekonomi, juridik och miljö (30 YH-poäng)
Utforska akvaponins påverkan på miljö, klimat och ekonomi. Lär dig om cirkulära modeller och relevant lagstiftning som Agenda 2030 och svenska miljömål.
Branschkunskap och medarbetarskap (10 YH-poäng)
Introduktion till branschen och yrkesrollen. Få en övergripande förståelse för hur utbildningen kopplas till yrkesrollen och lärandeprocessen.
Byggteknik och materialkunskap (20 YH-poäng)
Lär dig byggteknik och materialanvändning för akvaponiska system. Få kunskap om tekniska komponenter, hydraulik, ellära, VVS och ventilation.
Design, konstruktion och automation (30 YH-poäng)
Få kunskaper och färdigheter i design av akvaponiska system. Använd analoga och digitala verktyg för ritningar och lär dig om vatten-, energi- och värmekällor.
Drift och underhåll (30 YH-poäng)
Lär dig övervakning och drift av akvaponiska system. Få kunskap om säkerhetssystem, automation och AI samt färdigheter i tekniskt underhåll och optimering.
Entreprenörskap (30 YH-poäng)
Utveckla affärsidéer, bygg starka team och lär dig om affärsplaner och ekonomiska kalkyler. Få kunskap om projektledning och marknadsföring.
Examensarbete (30 YH-poäng)
Visa att du nått lärandemålen genom att tillämpa och fördjupa dina kunskaper och färdigheter. Arbetet leder till fortsatt lärande och professionell utveckling.
Fiskkunskap och odling (30 YH-poäng)
Lär dig om landbaserad fiskodling, fiskfysiologi, hälsa och etik. Få färdigheter i att planera fiskodling, välja arter och säkerställa goda livsmiljöer.
Grunderna i akvaponiska system (25 YH-poäng)
Grundläggande kunskap om akvaponi och andra vattenbaserade odlingstekniker. Lär dig om systemets delar och de växt- och fiskarter som används.
Hållbar livsmedelsproduktion – från producent till konsument (20 YH-poäng)
Lär dig om akvaponins roll i hållbar livsmedelsproduktion. Få kunskap om regelverk, paketering och marknadsanpassning av produkter.
Kemi inom akvaponi (30 YH-poäng)
Fördjupa dig i akvatisk kemi och växternas kemi. Lär dig om vattenparametrar, bakterier och nitrifikationsprocessen samt att utföra och tolka vattenanalyser.
Växter och odling (30 YH-poäng)
Få grundläggande och fördjupad kunskap om växt- och grönsaksodling utan jord. Lär dig om lämpliga grödor, agronomi och skadedjurshantering.
LIA 1 och LIA 2 (85 YH-poäng)
Omsätt teoretiska kunskaper till praktik med stöd av handledare. Utveckla färdigheter inom akvakultur, hydroponik, teknik och cirkulär hållbarhet.