EVENT HÖSTEN 2021

Event på Väddö folkhögskola

Hösten 2021 anordnar Väddö folkhögskola fyra stycken 1-dagars event tillika föreläsningar/workshops! Eventen är öppna för allmänheten men varje event har ett begränsat antal platser, så se till att boka din plats i tid. Välkommen!

 

Bokning/anmälan

Du bokar din plats genom att skicka ett mejl till sanya@vaddofolkhogskola.se
Uppge vilket av eventen nedan som bokningen gäller, dina kontaktuppgifter samt antal platser som bokningen avser. Om måltid ingår i eventet behöver du också uppge om du har några allergier.

 

Höstens fyra event

Dammbruk, knop- och repslagning, eken eller mossa, lav och tång – vilket event intresserar dig?
 

Dammbruk – en möjlig kolsänka och ett framtida livsmedelssystem

ALLA PLATSER ÄR BOKADE
Tid: 28 augusti, kl. 10.00-17.00
Plats: Väddö folkhögskola, Grisslehamnsvägen 28, 764 31 Väddö

Vi får under denna lördag en introduktion till hur dammar på land och andra våtmarker kan anläggas och brukas för livsmedelsproduktion och andra ändamål på ett naturligt och hållbart vis. Fokus ligger på dammen som integrerat produktions- och ekosystem.

Föreläsare
Rikard Wingård är snart diplomerad permakulturdesigner med stort intresse för allt som rör vatten och hur människor kan integreras med sötvattens- och saltvattensekosystem på ett jordklokt vis. Han har grävt dammar såväl på Orust som i Kenya och odlar själv vattenväxter för mat, medicin och djurfoder.

Kostnad
300 kr inkl. lunch och fika.

Anmälan
Anmälan sker senast 24 augusti till sanya@vaddofolkhogskola.se
25 platser

 

Knop- & repslagshantverk – en inblick i ett snart förlorat hantverk

ALLA PLATSER ÄR BOKADE
Tid: 29 augusti, kl. 10.00-17.00
Plats: Väddö folkhögskola, Grisslehamnsvägen 28, 764 31 Väddö

Knopar har historiskt sett varit något alla praktiserat dagligen för att hanka sig fram i vardagen. Det ska knytas för att bära, för att sätta upp saker och för att hissa och dra saker. I nutid är det poppis inom frilufts- och prepperlivet, t.ex att kunna sätta upp fräcka tarpuppsättningar. I trädgårdsarbetet är det speciellt värdefullt för att sätta upp konstruktioner.

Workshoppen innehåller allt från materialkunskap, dekoration och repslagning. Vi testar även grundläggande praktiska knopar som är användbara till vardags- och friluftsliv.

Workshophållare
Christoffer Åström är slöjdlärare i trä och metall. Christoffer har tillverkat föremål av tågvirke kommersiellt i över 20 år. Då han inte kunde hitta den kvalité på tågvirke som behövdes, började han även att slå rep för husbehov i främst hampa.

Läs gärna mer om Christoffers arbete på www.knopar.se eller på Instagram: christoffer__astrom

Kostnad
300 kr inkl. lunch och fika.

Anmälan
Anmälan sker senast 24 augusti till sanya@vaddofolkhogskola.se
15 platser

 

Eken – människan, djuren och insekterna

Tid: 23 oktober, kl. 10.00-17.00
Plats: Väddö folkhögskola, Grisslehamnsvägen 28, 764 31 Väddö

Denna dag får vi uttömmande information om ekens alla användningsområden för människor, djur och insekter. Hur kan vi använda eken som mat, medicin och redskap? Visste du t.ex att en kan göra bläck av ekollon eller att ekollondrycken Racahout des Arabes var föregångaren till varm choklad?

Till det praktiska momentet processar ni era egna medtagna ekollon. Sedan fortsätter ni processen hemma. Vi får dock provsmaka färdigprocessad ekollon. Och har vi lite tur kanske vi även får provsmak ekollonöl!

Workshopledare
Ola Schubert är animatör/illustratör som nu arbetar en del med permakultur och omställning. Ola sitter i styrelsen för Odla Ihop, en förening för urbana och rurala pedagogiska permakulturträdgårdar. Han driver även systerodlingen Odla Ihop Aspudden och insamlingsstiftelsen Daddlarna, som verkar för att barn ska få en närmare koppling och kunskap om naturen.

Kostnad
300 kr inkl. lunch och fika.

Anmälan
Anmälan sker senast 19 oktober till sanya@vaddofolkhogskola.se
15 platser

 

Mossa, lava och tång – som medicin, färg och redskap

Tid: 24 oktober, kl. 10.00-17.00
Plats: Väddö folkhögskola, Grisslehamnsvägen 28, 764 31 Väddö

Vi går en vandring där vi riktar in oss på de lite ovanligare naturresurserna som människor fått ta till under år av svält och nöd. Islandslav, tuschlav, tång och mossa har använts till nödmat, medicin och andra nyttosaker som textilfärgning (och brännvin!).

Vi lär oss även om lavar som växer längre norrut och som bland annat har använts i samisk matlagning. Tillsammans bereder vi det som vi lärt oss och provsmakar något som är utöver det vanliga.

Ta med kläder efter väder då vi kommer att vara ute hela dagen.

Workshopledare
Micke Hanås arbetar som friluftspedagog i Stockholm och har en bakgrund inom permakultur och ekologiskt byggande. Han har hållit kurser inom bland annat ätbara växter, utematlagning och knivslöjd.

Kostnad
300 kr inkl. lunch och fika.

Anmälan
Anmälan sker senast 19 oktober till sanya@vaddofolkhogskola.se
15 platser

VAD VÅRA STUDENTER SÄGER:

Citat 1

En kurs som visar en vägen inför resten av livet.

Jon, Irländsk folkmusik

Citat 3

De viktigaste kunskaperna jag någonsin har fått och aldrig en tråkig stund! Och då har jag gått 7 år på universitetet, så jag vet vad jag pratar om.

Salma, Ekohushåll – i teori och praktik

Citat 2

Kul och viktig kurs som ger ett sammanhang, kraft och inspiration att göra dom förändringar som är nödvändiga.

Kim, Ekohushåll – i teori och praktik

Share This