LÄRARASSISTENT

Stödet som skolan behöver!

Det behövs fler vuxna inom skolan och lärarna måste få mer tid till att fokusera på det pedagogiska. Här kommer du som lärarassistent in i bilden. Du fungerar som lärarens förlängda arm och hjälper till att skapa en lugn och trygg skolgång för eleverna.

Den här utbildningen är för dig som

 • är över 25 år
 • har gymnasiebehörighet eller motsvarande
 • är klar med Sfi D
 • ingår i jobb- och utvecklingsgarantin (JOB) eller etableringsprogrammet
 • gärna har erfarenhet av barn och unga i skolan eller annan verksamhet.

 

Om utbildningen

Lärarassistent är en ettårig yrkesutbildning som anordnas av Väddö folkhögskola i samarbete med Arbetsförmedlingen. Studierna är på heltid (40 timmar per vecka). I de här timmarna ingår lektioner, studiebesök, egen studietid samt praktik på en skola 2-3 dagar i veckan. Vi varvar teori med praktik under hela utbildningen, så att du får en gedigen grund att stå på inför ditt kommande yrke.

Under teoridelen kommer du bland annat att studera

 • den svenska skolan
 • pedagogik
 • psykologi
 • sociologi
 • kommunikation.

Praktiken är en viktig del av utbildningen. Det är här som du får de praktiska erfarenheterna och får prova på hur det är att arbeta som lärarassistent. Det är även här som du får möjlighet att praktisera de teoretiska kunskaperna som du lärt dig under teoridagarna. Du kan praktisera på lågstadiet, mellanstadiet, högstadiet eller grundsärskola.
 

Efter utbildningen

Efter genomgången och godkänd utbildning får du ett utbildningsbevis. Därefter har du goda möjligheter att få jobb, då det behövs fler lärarassistenter på många orter i Sverige.
 

Ansökan

Ansökan görs till både anna.leander@allmankurs.se samt till din handläggare på Arbetsförmedlingen. I ansökan bifogar du ett kort personligt brev där du berättar om dig själv och varför du vill bli lärarassistent. Du kallas därefter till intervju och då tar du med dig

 • kopior av skolbetyg
 • kopior av praktikbetyg/arbetsintyg.

Innan beslut fattas måste du beställa och lämna in ett utdrag från belastningsregistret för skola till din handläggare på Arbetsförmedlingen. Du beställer ditt utdrag själv via polismyndighetens hemsida. Det här intyget behövs eftersom du kommer att arbeta i skolmiljö under praktiken.

Vill du gå kursen utan att gå via Arbetsförmedlingen? Vi har några platser även för övriga sökanden. Skicka in din ansökan genom att följa länken ”Ansök” ovan till höger. Du behöver bifoga betyg, intyg från tidigare anställning eller praktikplats samt ett personligt brev där du berättar om dig själv och varför du vill bli lärarassistent.

Välkommen med din ansökan.

Kursfakta

Kursstart: 1 oktober 2018

Plats: Stora brogatan 10, Norrtälje

Studietakt: 100 %

Kurslängd: 1 år

Läsår: 1 oktober – 15 juli och 26 juli – 27 september.

Ansökan: Skicka ansökan till både nadja.engstrom@vaddo.fhsk.se och till din handläggare på Arbetsförmedlingen.

Vill du gå kursen utan att gå via Arbetsförmedlingen? Vi har några platser även för övriga sökanden. Skicka in din ansökan genom att följa länken ”Ansök” ovan. Du behöver bifoga betyg, intyg från tidigare anställning eller praktikplats samt ett personligt brev där du berättar om dig själv och varför du vill bli lärarassistent.

Kontaktperson: Nadja Engström, studierektor
E-post: nadja.engstrom@vaddo.fhsk.se
Telefon: 0176-528 09

VAD VÅRA STUDENTER SÄGER:

Citat 3

Det vi studerade gjorde vi också praktiskt, vilket gjorde att när jag sen kom ut som färdig hälsopedagog hade jag redan en praktisk erfarenhet av yrket.

Malin Zetterqvist, hälsopedagog

Citat 4

Något jag har uppskattat med att gå på folkhögskola är friheten att forma innehållet som också leder till stimulering av ansvarsförmåga och kreativitet. Det är också bra hur det tas hänsyn till elevernas mående.

Michaela Sundström Hälsopedagog

Citat 1

Väddötiden var bara början på min resa genom hälsans värld. Området hälsa är oändligt och på skolan får du tid och utrymme att grotta ner dig ordentligt.

Clara Olsson, hälsopedagog

Share This