CHANGE COURSE

Är du en av våra 18 samhällsförändrare, galen nog att tro du kan förändra världen? (Det kan du.)

change course är en entreprenörsutbildning för samhällsförändrare; människor som anser att världen står inför utmaningar som kräver omedelbara åtgärder. Människor som är redo att agera för en positiv förändring.

Utbildningens syfte är att ge dagens visionärer verktygen de behöver för att lösa morgondagens problem. Somliga säger att det inte lönar sig att ha visioner och att de stora upptäckterna redan har gjorts. Vi säger att dagens visionärer har ett ansvar och att visioner aldrig har varit viktigare. Världen och samhället har problem framför sig, några så överväldigande att många väljer att ignorera dem men för de som vågar hitta nya lösningar är allting möjligt.

 

Två intensiva år

change course består av två fristående år på heltid. Detta innebär att du antingen kan gå hela det tvååriga programmet eller något av de två åren separat, beroende på dina intressen och behov.

 

År 1 – The Changemaker’s toolbox

Under det första året av change course ligger det största fokuset på att bygga upp din verktygslåda – att experimentera med verktyg och metoder för samhällsförändring ute i verkligheten. För att göra det startar vi tillsammans ett socialt labb, komplett med ledarskapsuppgifter, arbetsgrupper, processer och funktioner för fortlöpande kvalitetsförbättringar.

Under året lär vi oss om:

 • Att starta och driva ett socialt labb
 • Problemkartläggning
 • Designtänkande
 • Ledarskap
 • Lagarbete
 • Projektledning
 • Organisationsutveckling
 • Presentation och att pitcha en idé

 

År 2 – Making Impact

Utbildningens andra år har ett något annorlunda format. Under större delen av året kommer du att fokusera på ett eget projekt, det gör att du får möjlighet att fördjupa dig inom ett problem och din valda lösning. Skolans personal kommer att stötta dig under arbetets gång.

Vi fokuserar på ämnen som:

 • Socialt entreprenörskap
 • Designsprint
 • Nätverk och ekosystem
 • Ledarskap
 • Lagarbete
 • Projektledning
 • Presentation och att pitcha en idé
 • Marknadsföring och varumärke

 

Vår metod

Du kommer att studera tillsammans med motiverade samhällsförbättrare från hela EU. Kursens arbetsspråk är engelska men all skolpersonal talar också svenska.

Vi tror att det bästa sättet att lära sig något är att försöka; att experimentera och misslyckas och lära sig från misstagen. Skolan är en säker miljö med tillgång till mycket kunskap och där riskerna är lätthanterliga – vi avser att göra det bästa möjliga av dessa fakta.

Som deltagare på change course kommer du inte bara att ta del av undervisningen utan också ha en viktig roll i att utveckla och förbättra utbildningen. Det är viktigt att kursen passar dig, eftersom det vore synd att försöka ändra på dig för att passa kursen.

 

Antagningskrav

Utbildningen ligger på gymnasial nivå och är till för vuxna. Det betyder att vi kan anta sökande som är minst 18 år och som har grundläggande gymnasiebehörighet.

Du behöver inte ha en konkret idé över vilket område du vill fördjupa dig inom, då det är något som vi kan undersöka tillsammans. Det du måste ha är motivationen och energin att göra en positiv förändring.

Alla lektioner och workshops kommer att hållas på engelska. Vi har därmed som krav att du måste kunna prata och förstå engelska för att kunna bli antagen till utbildningen.

 

Möjligheter efter utbildningen

Det finns olika sätt där vi som samhällsförbättrare kan skapa en positiv förändring. Vi kan starta en ny affärsrörelse eller en ideell organisation. Eller hjälpa företag att förstå hur de påverkar sin omgivning, och se till att denna påverkan är till det bättre. Vi kan använda metoder och verktyg för att tjäna de frågor vi brinner för, oavsett vilka dessa frågor kan tänkas vara.

En sak vi är ganska säkra på är att du efter avslutad utbildning kommer att lämna skolan med en stark förmåga att lösa problem och vara på väg att skapa en positiv förändring i samhället. Detta tillsammans med ett antal likasinnade personer, av vilka somliga kommer att vara dina vänner för livet.

 

Kostnad och finansiering

Undervisningen är gratis för EU-medborgare. Om du inte är EU-medborgare, vänligen kontakta oss innan du skickar in din ansökan så kan vi tillsammans undersöka dina finansieringsmöjligheter.

Kursen är CSN-berättigad för svenska medborgare. Även om du inte är svensk medborgare kan liknande möjligheter för studiestöd finnas i ditt hemland. Kontakta motsvarande myndighet för studiestöd i ditt land för mer information. Vi kan också hjälpa till att prata direkt med din handläggare om du så önskar.

 

Internat- eller externatdeltagare

Om du väljer att bo på skolans internat är kostnaden 4209 – 4747 kr per månad, beroende på rumsstandard. I hyran ingår mat från måndag frukost till fredag lunch på vanliga veckodagar. Övriga måltider lagar du i elevköken som är utrustade med det mesta du behöver.

Studerande som bor utanför skolan betalar 5460 kr per termin i externatavgift. För detta får du för- och eftermiddagskaffe/te, lunch och festmåltider.

 

Hur du söker

Är du intresserad av utbildningen? Bra!

För tillfället accepterar vi ansökningar både till The Changemaker’s Toolbox och Making Impact. Se till att skicka in din ansökan i tid! Sista ansökningsdag är den 8 maj 2020.

Fyll i och skicka in det här formuläret till oss, antingen via mejl eller via post.

Tillsammans med ditt ifyllda formulär ska du bifoga betyg från tidigare studier, eventuella arbetsintyg och referenser. Vi uppmuntrar dig även att bifoga annat material som du tycker motiverar varför vi ska anta just dig till utbildningen.

Formulär och bilagor skickas till apply@changecourse.se eller via vanlig post till:

change course
Väddö Folkhögskola
Grisslehamnsvägen 28
764 31 Väddö

Om vi går vidare med din ansökan kommer vi att kontakta dig för att boka en personlig intervju, antingen på skolan eller via videolänk. Intervjuer kommer att genomföras under juni.

 

Lika möjligheter

Väddö folkhögskola och change course diskriminerar inte pga. nationalitet, ålder, kön, bakgrund, sexualitet eller funktionsvariation. Förutom vår motivation att göra positiva förändringar är det mångfalden som förenar oss.

 

Vill du veta mer?

Bra, vi vill berätta mer! Hör gärna av dig till oss med dina tankar och frågor på info@changecourse.se – eller kom till skolan och besök oss.

 

Kursfakta

Kursspråk: Engelska

Kurslängd: 40-80 veckor

Studietakt: 100 %

Kursstart: 17 augusti 2020

Sista ansökningsdag: 8 maj 2020

Terminsdatum:
17 augusti – 18 december 2020
4 januari – 4 juni 2021

Antagningsvillkor: Gymnasiebehörighet samt personlig intervju

Kontaktperson: Björn Westerberg Nauclér, kursansvarig
Telefon: 0176-528 06
E-post: bnaucler@vaddo.fhsk.se

VAD VÅRA STUDENTER SÄGER:

Citat 3

Det vi studerade gjorde vi också praktiskt, vilket gjorde att när jag sen kom ut som färdig hälsopedagog hade jag redan en praktisk erfarenhet av yrket.

Malin Zetterqvist, hälsopedagog

Citat 1

Väddötiden var bara början på min resa genom hälsans värld. Området hälsa är oändligt och på skolan får du tid och utrymme att grotta ner dig ordentligt.

Clara Olsson, hälsopedagog

Citat 4

Något jag har uppskattat med att gå på folkhögskola är friheten att forma innehållet som också leder till stimulering av ansvarsförmåga och kreativitet. Det är också bra hur det tas hänsyn till elevernas mående.

Michaela Sundström Hälsopedagog

Share This